Znak
Magistrát města Jihlavy

Zastupitelstvo města Jihlavy
21. zasedání dne 21.9.2021
28/21

V Jihlavě dne 31.8.2021

NÁVRH č. 21-6905: Návrh na změnu tarifů jízdného MHD od 1.1.2022

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města Jihlavy
ukládá

Radě města Jihlavy formou valné hromady obchodní společnosti Dopravní podnik města Jihlavy a.s. zajistit změny jízdného MHD v Jihlavě od 1.1.2022 v těchto částech:

3. BEZPLATNÁ PŘEPRAVA Bezplatně se přepravují osoby: - děti do dovršení 6 let věku, - držitelé platného průkazu ZTP, případně ZTP-P včetně průvodce a psa, případně invalidního vozíku, - přímí účastníci bojů za svobodu - držitelé platných průkazů Českého svazu bojovníků za svobodu, - političtí vězni - držitelé platných průkazů Konfederace politických vězňů České republiky, - političtí vězni - držitelé platných průkazů Sdružení bývalých politických vězňů České republiky.

DOPLNIT:

Bezplatně se přepravují osoby, které přijaly bezplatnou časovou jízdenku jako dar města Jihlavy pro děti od 6 do 14 let , u kterých zákonný zástupce přijal darem časovou jízdenku od města Jihlavy ve prospěch takového dítěte za předpokladu, že obdarované dítě má na území města Jihlavy doložitelné trvalé bydliště, registrované ke dni 31.12. předcházejícího roku. Poplatek za vydání bezplatné elektronické časové jízdenky činí 120 Kč na 365 dnů platnosti.

Žáci, studenti a učni od 15 do 26 let věku včetně, připravující se soustavně na budoucí povolání. Nárok na vydání bezplatné elektronické časové jízdenky doloží dokladem o osobě žadatele (občanským průkazem, ze kterého je patrné registrované trvalé bydliště žadatele ke dni 31.12. předešlého roku na území města Jihlavy) a potvrzením příslušného učiliště nebo školy, že žadatel je učněm nebo studentem v denním studiu (střední škola) nebo o aktuálnosti prezenčního studia žadatele (vysoká škola). Potvrzení o studiu lze nahradit mezinárodním průkazem ISIC s vyznačenou platností pro školní rok, na který je bezplatná elektronická jízdenka požadovaná a písemným prohlášením, že dar bezplatné časové jízdenky od města Jihlavy přijímá. Poplatek za vydání elektronické časové jízdenky u této kategorie osob činí 120 Kč na 365 dnů platnosti.

Starobní důchodci - kterým byl přiznán starobní důchod bez ohledu na věk. Nárok na vydání bezplatné časové jízdenky pro tuto kategorii občanů je nutné doložit věrohodnou listinou osvědčující tuto skutečnost, např. důchodovým výměrem apod., spolu s předložením občanského průkazu, kterým se dokládá, že poživatel starobního důchodu měl k 31.12. předešlého roku na území města Jihlavy trvalé bydliště a prohlášením, že bezplatnou časovou jízdenku přijímá jako dar od města Jihlavy. Vydání takové časové jízdenky pro tuto kategorii občanů je na dobu 365 dnů a je bez poplatku.

Invalidní důchodci - pokud mají na území města Jihlavy trvalý pobyt a přijali darem možnost bezplatné přepravy a byl jim přiznán některý ze stupňů invalidních důchodů. Nárok na vydání bezplatné časové jízdenky pro tuto kategorii občanů je nutné doložit věrohodnou listinou osvědčující aktuálnost přiznaného invalidního důchodu některého ze stupňů, s předložením výpisu poslední měsíční výplaty invalidního důchodu, ověřující jeho aktuálnost a prohlášením, že dar bezplatné časové jízdenky občan pobírající některý ze stupňů invalidních důchodů od města přijímá a předložením občanského průkazu ověřujícím skutečnost, že měl ke dni 31.12. předešlého roku na území města Jihlavy trvalé bydliště. Vydání takové bezplatné časové jízdenky pro tuto kategorii občanů je na dobu 365 dnů a je bez poplatku.

 



Jméno, odbor/funkcePodpis
PředkladatelJUDr. Petr Paul
ZpracovatelJUDr. Petr Paul
  Jméno, odbor/funkce Stanovisko
Právní posouzení    
Finanční kontrola    
Stanoviska dotčených odborů    
   
Stanoviska dotčených komisí rady města a výborů zastupitelstva města    
   
Tajemník Mgr. Ing. Evžen Zámek  


Přílohy:
Příloha č.1: 21-6905-p13260 - Tarif_jizdneho_MHD_NEW.pdf
Příloha č.2: 21-6905-p13261 - MHD za Symbolockou cenu.pdf
Příloha č.3: 21-6905-p13262 - Dopady_MHD zdarma pro skupiny obyvatel_2021.xlsx
Příloha č.4: 21-6905-p13263 - FW odbor školství,kultury a tělovýchovy.docx
Příloha č.5: 21-6905-p13264 - JAROŠ Jan Mgr.docx
Příloha č.6: 21-6905-p13265 - RE- stanovisko odboru dopravy.docx
Příloha č.7: 21-6905-p13266 - RE stanovisko právního posouzení návrhu.docx
Příloha č.8: 21-6905-p13267 - stanovisko odb. životního prostředí.docx
Důvodová zpráva

      27.5.2019 jsem poprvé předložil k projednání na zastupitelstvu města návrh na změnu tarifů MHD ve městě Jihlavě. Návrh nebyl zastupitelstvem přijatý s odůvodněním, že je třeba jej lépe prodiskutovat. Proto jsem všem zastupitelům 13.3.2021 zaslal k diskuzi mailem návrh změn tarifů MHD v Jihlavě a jelikož jsem nezaznamenal do dnešního dne žádnou připomínku nebo odezvu předkládám níže uváděný návrh změn tarifů MHD. V mezidobí však došlo k dílčí změně tarifů MHD (od 1.9.2021), kterým se snížilo na polovinu jízdné pro děti od 6 do 14 let ve vnitřním pásmu (zamítnutý zastupiteli byl současně předkládaný návrh na zvýšení jízdného pro seniory). Navrhuji změnu jízdného formou daru pro určité kategorie občanů majících v Jihlavě trvalé bydliště s tím, že je na jejich svobodné vůli, zda dar bezplatné jízdenky od města přijmou.

 

     Níže předložený návrh úpravy tarifů je jednak cílený ku prospěchu rozpočtů rodin s dětmi ve věku od 6-14 let, majících v Jihlavě trvalé bydliště, tak jako ku prospěchu rodinných rozpočtů rodin studentů a učňů, občanů města Jihlavy, trvale se připravujících na budoucí povolání a dále je návrh cílený ku prospěchu příjemců invalidních důchodů všech stupňů, tak jako příjemců důchodů starobních s trvalým bydlištěm v Jihlavě (přičemž není rozhodný věk 65 let).  Elektronická časová jízdenka pro starobního důchodce by platila bez časového omezení a její roční prodloužení by bylo bez poplatku, pokud bude doloženo trvalým pobytem v Jihlavě. Současně návrh cílí na motivaci občanů využívajících servisu města, kteří nemají v Jihlavě trvalý pobyt, aby si v Jihlavě trvalý pobyt zaregistrovali. Hlavním cílem a smyslem návrhu je snaha o vyšší míru používání prostředků MHD ve městě.  Zatíženost městských komunikací zejména osobními automobily se v posledních letech nijak nezlepšila, spíše opak je skutečností.  Předložený návrh změn tarifů je motivační pro cílené skupiny tak, aby místo osobních automobilů se ve městě více užívalo prostředků MHD (snížení hlukové zátěže, snížení exhalací - uhlíkových stop a k lepší propustnosti krizových míst na místních komunikacích. Je skutečností, že  v některých lokalitách, zvláště v okolí Nemocnice, ve  vnitřním městě, na sídlištích, ale i jinde je obtížné zaparkovat. Výhledy uvádí, že se situace s parkováním jen tak k lepšímu měnit nebude, pokud se masivněji nebude investovat např. do parkovacích domů apod.. Návrh je motivací pro občany, aby spíše než automobil použili po městě prostředky MHD. Nemusí pak zbytečně a někdy i marně hledat místo pro zaparkování, objíždět bezúspěšně bloky domů sem a tam. Známe to všichni.

 

    Navrhuji "bezplatnost" dopravy pro cílené skupiny formou daru občanům s trvalým bydlištěm v Jihlavě a vycházím při tom ze zásady, kterou stát uplatňuje při určování sdílených daní. Je-li pro stát hlediskem rozdělování daní počet trvale bydlících občanů, ze stejného úhlu pohledu přece lze dovodit účelový dar města pro ty občany, na které stát přerozdělené daně městu určil.

       

     Domnívám se, že nejvhodnějším termínem platnosti navrhované změny tarifů MHD by měl být počátek příštího roku, tedy   1.1.2022 a to s ohledem na sestavovaný rozpočet pro příští rok.

    Z přiložené tabulky o finančních dopadech do rozpočtu je odhadovaná částka za bezplatné jízdné pro uváděné kategorie cestujících vyčíslena částkou cca 10 mil. Kč, přičemž od 1.9.2021 došlo již k částečnému snížení jízdného, což mírně snižuje onu odhadovanou částku.  Přílohou jsou i vyjádření odboru dopravy, ekonomického odboru, odboru školství, kultury a tělovýchovy, právní stanovisko, i stanovisko odboru životního prostředí magistrátu. V příloze je i Prezentace jízdného v některých městech ČR, tak jako tarif, platný od 1.9.2021.

 

     Děkuji za pozornost. Za klub zastupitelů SPD Petr Paul