Znak
Magistrát města Jihlavy

Zastupitelstvo města Jihlavy
21. zasedání dne 21.9.2021
50/21

V Jihlavě dne 7. 9. 2021

NÁVRH č. 21-6941: Návrh na schválení aktualizace č. 1 dokumentu "Zásady pro spolupráci s investory na rozvoji veřejné infrastruktury statutárního města Jihlavy"

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města Jihlavy
schvaluje

aktualizaci č. 1 dokumentu "Zásady pro spolupráci s investory na rozvoji veřejné infrastruktury statutárního města Jihlavy" dle přílohy č. 1 tohoto návrhu včetně příloh, které jsou také přílohami tohoto návrhu - Vzor Smlouvy o spolupráci a poskytnutí investičního příspěvku (příloha č. 2 tohoto návrhu), Vzor Smlouvy o výstavbě (příloha č. 3 tohoto návrhu), Manuál pro výstavbu na území města Jihlavy příloha č. 4 tohoto návrhu) a Výpočet koeficientu zlepšení (příloha č. 5 tohoto návrhu) s účinností od 1. 10. 2021.


Provede: ÚMATermín: 29.10.2021


Jméno, odbor/funkcePodpis
PředkladatelIng. arch. Martin Laštovička
ZpracovatelMgr. Lucie Gregorová
  Jméno, odbor/funkce Stanovisko
Právní posouzení JUDr. Věra Hromadová, KT/právník ANO
Finanční kontrola Ing. arch. Aleš Stuchlík, ÚMA/vedoucí odboru ANO
Stanoviska dotčených odborů Ing. Katarína Ruschková, OŽP/vedoucí odboru ANO
Dr. Ing. et Ing. Lubomír Dohnal, OD/vedoucí odboru ANO
Ing. Petr Štěpán, MO/vedoucí odboru ANO
Ing. Alena Kottová, ORM/vedoucí odboru ANO
Mgr. Bc. Jan Jaroš, MPA, EO/vedoucí odboru ANO
Stanoviska dotčených komisí rady města a výborů zastupitelstva města Finanční výbor bude projednáno - viz v textu důvodové zprávy
Tajemník Mgr. Ing. Evžen Zámek  


Přílohy:
Příloha č.1: 21-6941-p13437 - P1_Zásady pro spolupráci s investory.docx
Příloha č.2: 21-6941-p13409 - Vzor smlouvy o spolupráci a poskytnutí investičního příspěvku
Příloha č.3: 21-6941-p13410 - Vzor Smlouvy o výstavbě
Příloha č.4: 21-6941-p13411 - Manuál pro výstavbu na území města Jihlavy
Příloha č.5: 21-6941-p13438 - P5_Vypocet koeficientu zlepseni final.xlsx
Příloha č.6: 21-6941-p13439 - P6_Zásady pro spolupráci s investory - revizní.docx
Příloha č.7: 21-6941-p13414 - Vzor Smlouvy o spolupráci a poskytnutí investičního příspěvku - revizní formát
Příloha č.8: 21-6941-p13415 - Vzor Smlouvy o výstavbě - revizní formát
Důvodová zpráva

Popis problému:

 

Statutární město Jihlava (Město) je povinno pečovat o trvale udržitelný rozvoj svého území a chránit veřejný zájem. Město Jihlava dbá o rozvoj transformačních, rozvojových a stabilizovaných území i přírodních lokalit. Důsledkem stavebního rozvoje je zvyšování zátěže území Města Jihlavy, které vyvolává požadavky na zajištění odpovídajících kapacit občanské vybavenosti, veřejných služeb a veřejné infrastruktury, které budou sloužit stávajícím obyvatelům statutárního města Jihlavy i novým obyvatelům a uživatelům těchto investičních záměrů. Zásady pro spolupráci s investory na rozvoji veřejné infrastruktury statutárního města Jihlavy (Zásady) kladou důraz na rozvoj veřejných prostranství včetně veřejné zeleně, dopravní infrastruktury, technické infrastruktury včetně staveb a zařízení pro nakládání s odpady a pozemků, staveb a zařízení občanské vybavenosti.

 

Město je na základě § 85 odst. 1 písm. b) Stavebního zákona účastníkem územních řízení všech záměrů na území Města, v územním řízení má město právo uplatňovat námitky k ochraně zájmů Města a zájmů občanů Města. Město je rovněž vlastníkem stávající veřejné infrastruktury, na niž se investiční záměry připojují případně budoucím vlastníkem a správcem veřejné infrastruktury, pokud je taková infrastruktura součástí záměru a investor má zájem o její předání městu.

 

Z výše uvedených titulů Město jedná s investory o podobě záměrů na území Města. V zájmu koordinace záměrů investorů se zájmy a povinnostmi Města jsou zpracovány Zásady pro spolupráci s investory na rozvoji veřejné infrastruktury statutárního města Jihlavy.

 

Cílem aktualizace č. 1 Zásad je:

  1. Upřesnit seznam Klimatických opatření, při jejichž realizaci může investor uplatnit slevu z investičního příspěvku.
  2. Zohlednit ve výpočtu investičního příspěvku kritéria urbanistické kvality a náročnosti záměru.
  3. Ukotvit v Zásadách slevu 50 % z investičního příspěvku pro záměry, které byly prokazatelně projednávány s Útvarem městského architekta před schválením Zásad (tzn. před 17. 12. 2021).
  4. Doplnit umění ve veřejném prostoru jako možné nepeněžní plnění.
  5. Úprava Zásad a vzorů smluv dle zkušenosti s uplatňováním:
    1. Úprava pravidel pro polohy vjezdů na základě zkušenosti se změnami vjezdů z ulice Lužická.
    2. Úprava platebních podmínek IP.
    3. Doplnění kontroly projektové dokumentace veřejné infrastruktury a nepeněžního plnění městem před podáním na stavební úřad a doplnění účasti města na kontrolních dnech.
    4. Doplnění pravidla vydávání územního rozhodnutí společně pro veřejnou infrastrukturu a rodinné domy v případě prodeje pozemků pro individuální výstavbu.

 

Aktualizované Zásady a jejich přílohy představují přílohy č. 1 - 5 tohoto návrhu. Přílohy č. 6 - 8 tohoto návrhu představují změny Zásad a jejich příloh v revizním formátu.

 

 

Návrh řešení (případně alternativní návrhy):

 

Schválit aktualizaci Zásad pro spolupráci s investory na rozvoji veřejné infrastruktury statutárního města Jihlavy včetně příloh.

 

 

Stanoviska dotčených odborů:

  • OŽP s předloženým návrhem souhlasí.
  • OD: Odbor dopravy nemá k návrhu připomínky.
  • MO: Nemáme připomínky k  předloženému  návrhu.
  • ORM: K návrhu nemáme připomínky.
  • EO nemá k návrhu připomínky.

 

Stanoviska komise RM / výboru ZM:

 

Stanovisko FV je uvedeno pod příslušným usnesením v zápisu z 23. jednání FV. Zápis je součástí podkladů pro zasedání ZM.

 

 

Výsledek předběžné finanční kontroly:

 

Pro ORJ 1600 neplynou z předloženého návrhu žádné finanční výdaje.

 

 

Právní posouzení:

 

Návrh je předkládán Zastupitelstvu města Jihlavy na základě a v souladu s ustanovením § 84 odst. 1 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, podle něhož zastupitelstvo obce rozhoduje ve věcech patřících do samostatné působnosti obce ve smyslu § 35 odst. 1 zákona o obcích.  

 

Předkládaný návrh se vztahuje k investiční činnosti v rámci rozvoje města, kdy tyto záležitosti náleží ve smyslu § 35 odst. 1 zákona o obcích do samostatné působnosti obce.

 

Návrh předkládané vzorové smlouvy o výstavbě a vzorové smlouvy o spolupráci a poskytnutí investičního příspěvku se předkládají na základě a v souladu s § 1746 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění, na jehož základě mohou smluvní strany uzavřít i takovou smlouvu, která není zvláště jako typ smlouvy upravena. Návrhy těchto vzorových smluv obsahují všechny podstatné náležitosti stanovené občanským zákoníkem pro uzavření platného smluvního vztahu.