Znak
Magistrát města Jihlavy

Zastupitelstvo města Jihlavy
21. zasedání dne 21.9.2021
52/21

V Jihlavě dne 25.8.2021

NÁVRH č. 21-6603: Návrh na schválení Smlouvy o výstavbě

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města Jihlavy
schvaluje

uzavření "Smlouvy o výstavbě" dle přílohy č. 1 tohoto návrhu s investorem ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░ , který v souladu se "Zásadami pro spolupráci s investory na rozvoji veřejné infrastruktury statutárního města Jihlavy" odvede městu investiční příspěvek ve výši 88.800,- Kč.


Provede: ÚMATermín: 30.11.2021


Jméno, odbor/funkcePodpis
PředkladatelIng. Vít Zeman
ZpracovatelMgr. Lucie Gregorová
  Jméno, odbor/funkce Stanovisko
Právní posouzení JUDr. Věra Hromadová, KT/právník ANO
Finanční kontrola Mgr. Bc. Jan Jaroš, MPA, EO/příkazce operace ANO
Stanoviska dotčených odborů Ing. Petr Štěpán, MO/vedoucí odboru ANO
Ing. Katarína Ruschková, OŽP/vedoucí odboru ANO
Dr. Ing. et Ing. Lubomír Dohnal, OD/vedoucí odboru ANO
Mgr. Bc. Jan Jaroš, MPA, EO/vedoucí odboru ANO
Ing. Alena Kottová, ORM/vedoucí odboru ANO
Stanoviska dotčených komisí rady města a výborů zastupitelstva města

Finanční výbor

 

bude projednáno - viz v textu důvodové zprávy
Tajemník Mgr. Ing. Evžen Zámek  


Přílohy:
Příloha č.2: 21-6603-p13250 - Příloha č. 1 Smlouvy - harmonogram
Příloha č.3: 21-6603-p13251 - Příloha č. 2 Smlouvy - situace
Důvodová zpráva

Popis problému:

Investor hodlá na území města realizovat záměr Přístavby Skicentra, sestávající z dvoupatrové stavby připojené na stávající budovu a související veřejné infrastruktury (veřejné parkoviště) na pozemcích parc. č. 210/2, 304/2 a 539/6 v k. ú. Bedřichov u Jihlavy.

 

V souladu s dokumentem "Zásady pro spolupráci s investory na rozvoji veřejné infrastruktury statutárního města Jihlavy" (dále jen "Zásady") Investor uhradí do rozpočtu města investiční příspěvek ve výši 88.800,- Kč.

 

Výše uvedený Záměr se nachází v zastavěném území statutárního města Jihlavy, dle čl. III. odst. 2.c. Zásad by celková výše investičního příspěvku měla být stanovena jako násobek částky 800,- Kč a daného počtu m2 jednotlivých domů na základě regulativu hrubé podlažní plochy (dále jen "HPP"). Investor svůj záměr konzultoval s dotčenými odbory ještě před uvedením Zásad v platnost, proto je tato částka snížena o 50 %. Výše investičního příspěvku je tedy stanovena jako násobek částky 400,- Kč a příslušného počtu m2 HPP.

 

Investor se zavazuje na pozemku parc. č. 304/2 v k . ú. Bedřichov u Jihlavy, který je ve vlastnictví statutárního města Jihlavy, realizovat výstavbu veřejné infrastruktury, konkrétně veřejného parkoviště. Investor se dále zavazuje toto parkoviště předat do majetku města a spravovat jej na vlastní náklady.

 

Záměr výstavby veřejného parkoviště je v kolizi se schválenou investiční akcí v gesci ORM s názvem "Chodník ulice Hybrálecká, Jihlava", jejíž součástí je i vybudování dešťové kanalizace vedené právě přes pozemek 304/2 a napojené do vedlejší vodoteče (Smrčenský potok). Investor byl o této kolizi informován.

 

Smlouva, která je přílohou tohoto návrhu, vychází ze vzorové smlouvy, která je součástí Zásad. Na základě jednání s investorem byla smlouva upravena a nyní je předložena ke schválení Zastupitelstvu města Jihlavy.

 

Předkládaná smlouva specifikuje, jakou veřejnou infrastrukturu developer vybuduje, části, které město převezme do svého vlastnictví a podmínky, za jakých infrastrukturu převezme. Do smlouvy byly zapracovány připomínky dotčených odborů MMJ. 

 

 

Návrh řešení (případně alternativní návrhy):

 

Předkladatel ve shodě s dotčenými odbory MMJ doporučuje smlouvu uzavřít.

 

 

Stanoviska dotčených odborů:

  • MO: Souhlasíme s předloženým návrhem.
  • OŽP s předloženým návrhem smlouvy souhlasí. 
  • OD: Odbor dopravy nemá k návrhu připomínky.
  • EO nemá k návrhu připomínky. 
  • ORM: Investiční akce v gesci ORM s názvem "Chodník ulice Hybrálecká, Jihlava", zahrnuje i vybudování dešťové kanalizace vedené právě přes pozemek 304/2 a napojené do vedlejší vodoteče (Smrčenský potok). Předpoklad  realizace této akce  je dle investičního výhledu  stanoven na rok 2023. Doporučujeme časovou koordinaci  obou staveb.

 

Stanoviska komise RM / výboru ZM:

 

Stanovisko FV je uvedeno pod příslušným usnesením v zápisu z 23. jednání FV. Zápis je součástí podkladů pro zasedání ZM.

 

 

Výsledek předběžné finanční kontroly:

 

Finanční kontrola byla provedena v souladu se zákonem.

 

 

Právní posouzení:

 

Návrh se předkládá Zastupitelstvu města Jihlavy na základě § 84 odst. 1 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, podle něhož zastupitelstvo obce rozhoduje ve věcech patřících do samostatné působnosti obce, jak jsou tyto věci vymezeny v § 35 odst. 1 zákona o obcích.

 

Návrh se předkládá na základě a v souladu se "Zásadami pro spolupráci s investory na rozvoji veřejné infrastruktury statutárního města Jihlavy" schválenými usnesením Zastupitelstva města Jihlavy č. 419/20 - ZM dne 17. 12. 2020.

 

Návrh smlouvy o výstavbě se uzavírá na základě a v souladu s ustanovením § 1746 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění, na jehož základě mohou smluvní strany uzavřít i takovou smlouvu, která není zvláště jako typ smlouvy upravena. Návrh smlouvy obsahuje všechny podstatné náležitosti stanovené občanským zákoníkem pro uzavření platného právního jednání.