Znak
Magistrát města Jihlavy

Zastupitelstvo města Jihlavy
21. zasedání dne 21.9.2021
47/21

V Jihlavě dne 19. 07. 2021

NÁVRH č. 21-1981: Návrh na schválení obecně závazné vyhlášky č. 9/2021, kterou se mění obecně závazná vyhláška č. 14/2020 o místním poplatku za užívání veřejného prostranství

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města Jihlavy
schvaluje

Návrh obecně závaznou vyhlášku č. 9/2021, kterou se mění obecně závazná vyhláška
č. 14/2020 o místním poplatku za užívání veřejného prostranství.


Provede: ÚMATermín: 21.9.2021


Jméno, odbor/funkcePodpis
PředkladatelMgA. Karolína Koubová, primátorka
ZpracovatelBc. Daniela Poláková
  Jméno, odbor/funkce Stanovisko
Právní posouzení JUDr. Věra Hromadová, KT/právník ANO
Finanční kontrola není relevantní -
Stanoviska dotčených odborů

Mgr. Bc. Jan Jaroš, MPA

EO/vedoucí odboru

ANO
Ing. Katarína Ruschková,
OŽP/vedoucí odboru
ANO
Dr. Ing. et Ing. Lubomír Dohnal,
OD/vedoucí odboru
ANO
Stanoviska dotčených komisí rady města a výborů zastupitelstva města Finanční výbor  bude projednáno (viz v textu důvodové zprávy)
Tajemník Mgr. Ing. Evžen Zámek  


Přílohy:
Příloha č.1: 21-1981-p12899 - OZV o místním poplatku za užívání veřejného prostranství
Příloha č.2: 21-1981-p12901 - posouzeni MVCR OZV
Příloha č.3: 21-1981-p13472 - Manual _ Jihlava _ zahradky.pdf
Důvodová zpráva

Popis problému:

 

Předmětem návrhu je změna a doplnění obecně závazné vyhlášky č. 14/2020 o místním poplatku za užívání veřejného prostranství spočívající v zařazení důvodu pro úlevu od tohoto místního poplatku v případě, že poplatník splní obecné požadavky na vzhled restaurační zahrádky stanovené v "Manuálu dobrých restauračních zahrádek pro město Jihlava".

 

Zastupitelstvo města Jihlavy dne 17. 12. 2020 usnesením č. 412/20-ZM vydalo obecně závaznou vyhlášku č. 14/2020 o místním poplatku za užívání veřejného prostranství.

 

Smyslem a cílem navrhované úpravy spočívající ve změně této obecně závazné vyhlášky je podpora takového vzhledu restauračních zahrádek, který bude výrazně pozitivně ovlivňovat architekturu daného místa a odpovídat jeho kvalitě.

 

Restaurační zahrádky představují významnou součást prostoru místa, k jehož oživení významně přispívají. Z tohoto důvodu je snaha cestou úlevy na místním poplatku za užívání veřejného prostranství motivovat příslušné poplatníky k tomu, aby jimi provozované restaurační zahrádky korespondovaly s architekturou daného místa, odpovídaly jeho kvalitě a přispívaly současně k oživení uličního prostoru.

 

K naplnění uvedeného cíle byl pro celé město Jihlava zpracován "Manuál dobrých restauračních zahrádek pro město Jihlava", který upravuje požadavky na odpovídající vzhled restauračních zahrádek, a na který se odkazuje uvedená obecně závazná vyhláška. Má dojít ke zdražení současného poplatku (aktuálně 2 Kč/m2 na náměstí, resp. 1 Kč/m2 jinde v Jihlavě) na 10 Kč/m2 a zároveň poskytnutí 90% slevy při dodržení manuálu, čímž vzniká motivační a regulační funkce. Aktuální situace je nastavena tak, že z restauračních zahrádek je průměrný příjem 145 tis. Kč ročně (průměr za roky 2019 a 2020), z pohledu manuálu by se podle aktuálního stavu příjem při uvažovaném počtu zahrádek z roku 2020 více než ztrojnásobil, pokud by všichni poplatníci splnili, pak by se příjem snížil o třetinu na 100 tis. Kč.

 

Návrh řešení:

 

Navrhuje se schválit obecně závaznou vyhlášku č. 9/2021, kterou se mění obecně závazná vyhláška č. 14/2020 o místním poplatku za užívání veřejného prostranství.

 

Stanoviska dotčených odborů:

 

OD: Odbor dopravy souhlasí s předloženým návrhem. 

 

OŽP: Nemá k materiálu připomínky. 

 

EO: Nemá k návrhu připomínky. 

 

Stanoviska komise RM / výboru ZM:

  • není relevantní

Stanovisko finančního výboru:

 

Stanovisko FV je uvedeno pod příslušným usnesením v zápisu z 23. jednání FV. Zápis je součástí podkladů pro zasedání ZM.

 

Výsledek předběžné finanční kontroly:

  • není relevantní

Právní posouzení:

 

Návrh na vydání obecně závazné vyhlášky č. 9/2021, kterou se mění obecně závazná vyhláška č. 14/2020 o místním poplatku za užívání veřejného prostranství se předkládá v souladu s § 10 písm. d) zákona o obcích, podle něhož obec může v samostatné působnosti ukládat povinnosti obecně závaznou vyhláškou, stanoví-li tak zvláštní zákon.

 

Uvedená obecně závazná vyhláška se vydává na základě § 14 zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, podle něhož obec zavádí místní poplatek obecně závaznou vyhláškou. Na základě § 1 písm. c) zákona o místních poplatcích může obec zavést místní poplatek za užívání veřejného prostranství.

 

Návrh na schválení uvedené obecně závazné vyhlášky se předkládá ke schválení Zastupitelstvu města Jihlavy v rámci jeho vyhrazené pravomoci na základě § 84 odst. 2 písm. h) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, podle něhož je vydávání obecně závazných vyhlášek obce vyhrazeno zastupitelstvu obce.