Znak
Magistrát města Jihlavy

Zastupitelstvo města Jihlavy
21. zasedání dne 21.9.2021
26/21

V Jihlavě dne 30. 8. 2021

NÁVRH č. 21-6909: Na uzavření dodatku č. 2 ke smlouvě o poskytnutí dotace - změna závazné náplně projektu - příjemce dotace KVAS o.s. - projekt "Jihlava mi není fuk"

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města Jihlavy
schvaluje

uzavření dodatku č. 2 ke smlouvě o poskytnutí dotace ze dne 14. 10. 2020 uzavřené s příjemcem KVAS o.s. (IČO: 22671102) zaevidované pod č. 1499/OŠKT/2020 na projekt "Jihlava mi není fuk" dle přílohy č.j. MMJ/OŠKT/176901/2021, UID: jihlvp21v01xsl v souladu s důvodovou zprávou

a   u k l á d á

vedoucímu odboru školství, kultury a tělovýchovy zabezpečit uzavření dodatku č. 2 ke smlouvě o poskytnutí dotace.


Provede: OŠKTTermín: 15.10.2021


Jméno, odbor/funkcePodpis
PředkladatelMgr. Silvie Čermáková
ZpracovatelDaniela Krišková
  Jméno, odbor/funkce Stanovisko
Právní posouzení

JUDr. Věra Hromadová, KT/právník

ANO
Finanční kontrola Mgr. Tomáš Koukal, OŠKT/vedoucí odboru                ANO
Stanoviska dotčených odborů Mgr. Tomáš Koukal, OŠKT/vedoucí odboru                ANO
   
Stanoviska dotčených komisí rady města a výborů zastupitelstva města    
   
Tajemník Mgr. Ing. Evžen Zámek  


Přílohy:
Příloha č.2: 21-6909-p13293 - žádost KVAS o změnu podmínek smlouvy
Příloha č.3: 21-6909-p13288 - návrh dodatku č. 2 ke smlouvě o poskytnutí dotace ze dne 14. 10. 2020 zaevidované pod č. 1499/OŠKT/2020, č.j. MMJ/OŠKT/176901/2021, UID: jihlvp21v01xsl
Důvodová zpráva

Popis problému:

 

Informace příjemce dotace ke stavu realizace projektu "Jihlava mi není fuk" a žádost příjemce dotace KVAS o.s. o řešení a schválení změny závazné náplně projektu dle uzavřené smlouvy o poskytnutí dotace v návaznosti na stále přetrvávající opatření týkající se zamezení šíření pandemie Covid - 19, které vyvolaly potřebu změnu aktivit projektu.  

 

Zastupitelstvo města Jihlavy (dále ZM) schválilo dne 21. 9. 2020 usnesením č. 245/20-ZM poskytnutí dotace z rozpočtu statutárního města Jihlavy ve výši 317 520 Kč a uzavření smlouvy o poskytnutí dotace s příjemcem KVAS o.s., IČO: 22671102, se sídlem Čermákova 1126/1, Vinohrady, Praha, PSČ 120 00 na podkladě doručené žádosti o poskytnutí dotace na projekt "Jihlava mi není fuk". Smlouva byla uzavřena dne 14. 10. 2020 a zaevidována pod č. 1499/OŠKT/2020. Ke smlouvě o poskytnutí dotace byl uzavřen dodatek č. 1, kterým byla ošetřena změna závazné náplně projektu a umožnění realizace projektu v on-line prostředí - změna reflektovala aktuální situaci.

 

Dne 26. 8. 2021 doručil příjemce dotace Magistrátu města Jihlavy, odboru školství, kultury a tělovýchovy (dále OŠKT) písemnou žádost o změnu podmínek uzavřené smlouvy o poskytnutí dotace a o prodloužení termínu k předložení vyúčtování projektu, kterou oznámil nerealizaci aktivity společné akce žákovské skupiny, v níž důvody neuskutečnění části projektu odůvodnil tím, že na jaře roku 2021 se vládní omezení a následná rozvolňování měnila prakticky ze dne na den a realizátor projektu si byl vědom toho, že by pro školy koordinace společné akce byla v tuto dobu zátěží. Nebyla tak realizována společná akce, která byla smlouvou o poskytnutí dotace definována v závazné náplni projektu takto: "Realizace společné akce (přípustná je i on-line formou) pro žákovské skupiny 6. - 9. ročníků základních škol v Jihlavě k tématu aktivní občanství s interaktivními prvky (např. hlasování, diskuze apod.).

 

Místo této aktivity nebyla realizována žádná alternativní, a proto příjemce dotace žádá o vypuštění této aktivity ze závazné náplně projektu a zohlednění nevyčerpání nákladů spojených s touto aktivitou, které byly v návrhu rozpočtu projektu plánovány ve výši 10 000 Kč (pronájem prostor a přípravné a produkční práce) tím, že bude sníženo procento poměru dotace vůči celkovým způsobilým nákladům z původních plánovaných 86 % na 84 %. Současně příjemce dotace požádal o umožnění posunutí termínu k předložení vyúčtování projektu a k žádosti připojil též informaci o dosavadním průběhu projektu. 

 

Návrh řešení (případně alternativní návrhy):

V případě schválení tohoto návrhu Zastupitelstvem města Jihlavy bude s příjemcem uzavřen navrhovaný dodatek č. 2 ke smlouvě o poskytnutí dotace.

 

Stanoviska dotčených odborů:

 

OŠKT: Přetrvávající a stále se měnící opatření Vlády ČR zamezující šíření pandemie Covid-19, které byly důsledkem změny původní formy plánovaného projektu a vyvolávají další potřebu změn pro možnost pokračování v projektu, zatěžují realizaci akcí zaměřených na žáky základních škol, způsobují příjemci dotace komplikace, kdy potřebuje reagovat na aktuální stále přetrvávající omezení (které nemůže sám nikterak ovlivnit). Nerealizace plánované aktivity společné akce žákovské skupiny, jak z žádosti příjemce, i z informace o průběhu projektu vyplývá, by neměla významně narušit zakončení projektu startovací kampaně "Jihlava mi není fuk", ani projektu "Město jako prostor pro kreativní učení", jehož je startovací kampaň součástí.

 

OŠKT z výše uvedených důvodů doporučuje schválit návrh v předloženém znění.

 

Stanoviska komise RM / výboru ZM:

Žádost bude předložena Komisi pro kulturu Rady města Jihlavy k vyjádření na plánované schůzi dne 16. 9. 2021. Stanovisko komise bude k návrhu doplněno.  

 

Výsledek předběžné finanční kontroly:

Finanční kontrola byla provedena v souladu se zákonem.

 

Právní posouzení:

 

Návrh na uzavření dodatku ke smlouvě o poskytnutí dotace se předkládá Zastupitelstvu města Jihlavy ke schválení v rámci jeho vyhrazené pravomoci na základě § 85 písm. c) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, dle kterého je zastupitelstvu obce vyhrazeno rozhodovat o poskytování dotací a návratných finančních výpomocí nad 50 000 Kč v jednotlivém případě fyzickým nebo právnickým osobám a uzavření veřejnoprávních smluv o jejich poskytnutí.

 

Přiložený návrh dodatku ke smlouvě o poskytnutí dotace obsahuje zákonem požadované náležitosti, zejména náležitosti stanovené § 10a zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů.