Znak
Magistrát města Jihlavy

Zastupitelstvo města Jihlavy
21. zasedání dne 21.9.2021
55/21

V Jihlavě dne 31.8.2021

NÁVRH č. 21-6565: Návrh na schválení uzavření smlouvy o spolupráci na realizaci protihlukových opatření v části statutárního města Jihlavy Horní Kosov

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města Jihlavy
schvaluje

uzavření "Smlouvy o spolupráci na realizaci protihlukových opatření v části statutárního města Jihlava Horní Kosov" se společnostmi NA FRANTIŠKU I, s.r.o., LANDWEALTH CZ s.r.o. a SLD Jihlava s.r.o. dle přílohy č. 1 tohoto návrhu.


Provede: ÚMATermín: 30.11.2021


Jméno, odbor/funkcePodpis
PředkladatelIng. Vít Zeman
ZpracovatelMgr. Lucie Gregorová
  Jméno, odbor/funkce Stanovisko
Právní posouzení JUDr. Věra Hromadová, KT/právník
 
ANO
Finanční kontrola

Ing. arch. Aleš Stuchlík, UMA/vedoucí útvaru

ANO
Stanoviska dotčených odborů Dr. Ing. et Ing. Lubomír Dohnal, OD/vedoucí odboru ANO
Mgr. Bc. Jan Jaroš, MPA, EO/vedoucí odboru ANO
Stanoviska dotčených komisí rady města a výborů zastupitelstva města Finanční výbor bude projednáno - viz v textu důvodové zprávy
Tajemník Mgr. Ing. Evžen Zámek  


Přílohy:
Příloha č.1: 21-6565-p13258 - Smlouva o spolupráci na realizaci protihlukových opatření
Důvodová zpráva

Popis problému:

 

Statutární město Jihlava a společnosti NA FRANTIŠKU I, s.r.o., LANDWEALTH CZ s.r.o. a SLD Jihlava s.r.o. uzavírají smlouvu o spolupráci za účelem realizace protihlukových opatření v části statutárního města Jihlavy Horní Kosov.

 

Město se zavazuje na Pozemní komunikaci na ulici S. K. Neumanna a na Pozemní komunikaci na ulici Vrchlického realizovat protihluková opatření, skládající se z výměny stávající obrusné vrstvy za obrusnou vrstvu nízkohlučný asfaltový povrch na jmenovaných Pozemních komunikacích anebo realizovat jednorázová opatření na fasádách dotčených bytových domů (výměny oken a doplnění nuceného větrání u exponovaných fasád domů).

 

Jmenované společnosti poskytnou statutárnímu městu Jihlava finanční příspěvek v celkové výši 3.000.000,- Kč na realizaci těchto protihlukových opatření, každá ze společností rovným dílem ve výši 1.000.000,- Kč.

 

 

Návrh řešení (případně alternativní návrhy):

 

Schválit uzavření "Smlouvy o spolupráci na realizaci protihlukových opatření v části statutárního města Jihlavy Horní Kosov" dle přílohy č. 1 tohoto návrhu.

 

 

Stanoviska dotčených odborů:

  • OD: Odbor dopravy upozorňuje na možné negativní reakce veřejnosti na trvalé snížení rychlosti na 40 km/h, která mj. omezuje i komfort cestování v MHD. Odbor dopravy doporučuje v nejbližším možném termínu uvedení do původního stavu (50 km/h). 
  • EO: Nemá k návrhu připomínky. Finanční příspěvek nebude předmětem DPH, neboť město zde vystupuje jako subjekt, který má zájem na svém územním rozvoji a plní tedy svoji veřejnou funkci."

 

Stanoviska komise RM / výboru ZM:

 

Stanovisko FV je uvedeno pod příslušným usnesením v zápisu z 23. jednání FV. Zápis je součástí podkladů pro zasedání ZM.

 

 

Výsledek předběžné finanční kontroly:

 

Finanční kontrola byla provedena v souladu se zákonem.

 

 

Právní posouzení:

 

 

Návrh je předkládán Zastupitelstvu města Jihlavy na základě § 84 odst. 1 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích v platném znění, podle něhož zastupitelstvo obce rozhoduje ve věcech patřících do samostatné působnosti obce, kdy taková záležitost je i předmětem předkládaného návrhu. 

Návrh smlouvy o spolupráci se předkládá na základě a v souladu s § 1746 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění, na jehož základě mohou smluvní strany uzavřít i takovou smlouvu, která není zvláště jako typ smlouvy upravena. Takovou smlouvou je i předkládaná smlouva o spolupráci. Návrh smlouvy o spolupráci obsahuje všechny podstatné náležitosti stanovené občanským zákoníkem pro uzavření platného smluvního vztahu.