Znak
Magistrát města Jihlavy

Zastupitelstvo města Jihlavy
21. zasedání dne 21.9.2021
65/21

V Jihlavě dne 30. 8. 2021

NÁVRH č. 21-6550: Návrh na projednání Analytické zprávy o stavu bytové nouze v Jihlavě zpracované v rámci projektu Jednotné místo pro bydlení Jihlava

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města Jihlavy
projednalo

Analytickou zprávu o stavu bytové nouze v Jihlavě ve znění dle přílohy č.j. MMJ/MO/175172/2021, UID jihlvp21v01x4h zpracovanou v rámci projektu Jednotné místo pro bydlení Jihlava. 


Provede: MO - oddělení domůTermín: 21.9.2021


Jméno, odbor/funkcePodpis
PředkladatelBc. Daniel Škarka
ZpracovatelIng. Miroslava Volfšicová
  Jméno, odbor/funkce Stanovisko
Právní posouzení JUDr. Věra Hromadová, KT/právník
 
ANO
Finanční kontrola Ing. Petr Štěpán, vedoucí MO ANO
Stanoviska dotčených odborů Ing. Alena Kottová, vedoucí ORM ANO
Ing. Jozef Labuda, vedoucí OSV ANO
Stanoviska dotčených komisí rady města a výborů zastupitelstva města    
   
Tajemník Mgr. Ing. Evžen Zámek  


Přílohy:
Příloha č.1: 21-6550-p13238 - Příloha č.j. MMJ/MO/175172/2021, UID jihlvp21v01x4h
Důvodová zpráva

Popis problému:

 

Předkládáme zastupitelstvu města dokument Analytická zpráva o stavu bytové nouze v Jihlavě, který byl zpracován v rámci projektu Jednotné místo pro bydlení Jihlava (dále JMB), realizovaného s poskytnutím dotace z OP Zaměstnanost.

 

Zpracování Analytické zprávy o stavu bytové nouze v Jihlavě je jednou z klíčových aktivit projektu. 

 

Cílem projektu JMB je přímá podpora a koordinace návazné podpory domácností v přístupu k adekvátnímu bydlení, ukončování stavu bytové nouze a prevence ztráty bydlení prostřednictvím zřízení jednotného místa pro bydlení, poskytování podpory ohroženým domácnostem ve formě poradenství, depistáže a síťování na dostupné služby podpory a zajištění přesných a pravidelně aktualizovaných informací o počtu domácností v bytové nouzi na území statutárního města Jihlavy, charakteru bytové nouze a efektivitě řešení jednotlivých podob bytové nouze na území města prostřednictvím sociálních služeb a dalších subjektů pro potřeby nastavení konkrétních opatření řešení bytové nouze.

 

Pracovník JMB podle klíčových aktivit projektu dle Rozhodnutí o poskytnutí dotace č. OPZ/2.1/052/0015938 vyhodnocuje trendy v jednotlivých kategoriích bytové nouze a evaluuje nástroje jejího řešení. Zajišťuje rovněž na základě těchto získaných podkladů a informací zpracování Analytické zprávy o stavu bytové nouze v Jihlavě, která bude každoročně aktualizována a předkládána voleným orgánům statutárního města Jihlavy. Tato ucelená informativní zpráva zohledňující všechny relevantní aspekty bytové nouze na území statutárního města Jihlavy bude podkladem pro zpracování a pravidelnou aktualizaci strategického dokumentu Koncepce ukončování bezdomovectví v Jihlavě, který navrhne realistické kroky k ukončování bezdomovectví ve městě Jihlava. Jde o další dokument, tentokrát strategický, který musí být v rámci projektu zpracován.

 

Při zpracování předkládané analytické zprávy Mgr. Bc. Michaela Vodová (pracovník JMB) využila mj. služeb externího poradce Bc. Jana Miloty z Platformy pro sociální bydlení. Data JMB a data získaná z několika podkladů, např. Zpráva o vyloučení z bydlení za rok 2020, jsou doplněna v předkládaném materiálu o detailnější příspěvky o situaci ze strany poskytovatelů sociálních služeb a relevantních složek statutárního města Jihlavy. 

 

 

Návrh řešení (případně alternativní návrhy):

 

Projednání dokumentu Analytická zpráva o stavu bytové nouze v Jihlavě.

 

Stanoviska dotčených odborů:

 

ORM MmJ: k  návrhu nemáme  připomínky.

OSV MmJ: k  návrhu nemáme  připomínky.

 

Stanoviska komise RM / výboru ZM:

 

 

 

Výsledek předběžné finanční kontroly:

 

Předběžná finanční kontrola provedena v souladu se zákonem o finanční kontrole č. 320/2001 Sb. a v souladu s vnitřními předpisy.

 

Právní posouzení:

 

Návrh se předkládá na základě a v souladu s ustanoveními zákona o obcích upravujícími okruh záležitostí náležejících do samostatné působnosti města v souladu s § 35 zákona o obcích, na jehož základě je povinností obce pečovat v souladu s místními předpoklady a s místními zvyklostmi o vytváření podmínek pro uspokojování potřeb svých občanů, přičemž jde především o řešení potřeby bydlení.

 

Návrh se předkládá Zastupitelstvu města Jihlavy na základě jeho pravomoci dle § 84 odst. 1 zákona o obcích, podle něhož zastupitelstvo obce rozhoduje ve věcech patřících do samostatné působnosti obce stanovených v § 35 zákona o obcích.