Znak
Magistrát města Jihlavy

Zastupitelstvo města Jihlavy
13. zasedání dne 18.6.2024
10/13

V Jihlavě dne 20.5.2024

NÁVRH č. 24-3274: Návrh na přijetí závazku financování na akci "Posílení vodovodní sítě – Vodojem Bukovno“

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města Jihlavy
se zavazuje

k zajištění financování akce „Posílení vodovodní sítě – Vodojem Bukovno“ ve výši 84 000 000 Kč v roce 2025, dle důvodové zprávy.

 

 Provede: EO                                                  Termín:  31. 12. 2025



Jméno, odbor/funkcePodpis
PředkladatelMgr. Petr Ryška, primátor
ZpracovatelHedvika Bojanovská
  Jméno, odbor/funkce Stanovisko
Právní posouzení JUDr. Hana Pospíchalová, KT/právník ANO
Finanční kontrola Mgr. Bc. Jan Jaroš, MPA, EO / vedoucí odboru ANO
Stanoviska dotčených odborů Mgr. Bc. Jan Jaroš, MPA, EO / vedoucí odboru ANO
Ing. Michal Horňák, OTS / vedoucí odboru ANO
Stanoviska dotčených komisí rady města a výborů zastupitelstva města Finanční výbor bude projednáno - viz v textu důvodové zprávy
   
Tajemník Mgr. Ing. Evžen Zámek  


Přílohy:
Příloha č.1: 24-3274-p8341 - Vodojem Bukovno - vizualizace
Příloha č.2: 24-3274-p8342 - Vodojem Bukovno - situace
Důvodová zpráva

Popis problému:

Jedná se o přijetí závazku k zajištění financování tř. 6 kapitálové výdaje – dotace EU/EHP akce „Posílení vodovodní sítě – vodojem Bukovno“ ve výši předpokládaných nákladů na stavbu v r. 2025 ve výši 84 000 000 Kč.

 

Odbor rozvoje města připravuje zadávací podmínky pro výběrové řízení na zhotovitele stavby „Posílení vodovodní sítě v Jihlavě – vodojem Bukovno“ dle projektové dokumentace zajištěné odborem technických služeb. Dle předaného rozpočtu z projektové dokumentace pro provedení stavby je předpokládaný rozpočet stavby ve výši 106 435 395,26 Kč bez DPH. Vybudovaná stavba bude po jejím dokončení předána do pachtu společnosti Služby města Jihlavy, s.r.o. a z tohoto důvodu bude fakturace zhotovitele stavby probíhat v režimu přenesené daňové povinnosti (tedy bez DPH)  s nárokem na odpočet DPH. V souvislosti se stavbou budou hrazeny další náklady zejména na autorský dozor, technický dozor, koordinátora BOZP, poplatek za dočasné vynětí z lesního půdního fondu, archeologický výzkum, celkem za cca 2,5 mil. Kč.

 

Na akci je předpokládán režim víceletého financování. Do rozpočtu r. 2024 odboru rozvoje města byla v souladu s investičním plánem na realizaci schválena částka ve výši 25 000 000 Kč dle odhadu nákladů na stavbu v r. 2024, přičemž celkové předpokládané náklady před vyhotovením projektové dokumentace byly odhadnuty ve výši 56 000 000 Kč.

 

Vzhledem ke skutečnosti, že částka alokovaná v rozpočtu na r. 2024 nepokrývá celkové předpokládané náklady a nebylo by možné před zahájením výběrového řízení na zhotovitele stavby provést předběžnou finanční kontrolu, předkládáme Zastupitelstvu města Jihlavy tento návrh na schválení zajištění financování stavby.

Rozpočet r. 2024:     25 000 000 Kč

Rozpočet r. 2025:     84 000 000 Kč

-------------------------------------------------------

Celkem:                   109 000 000 Kč

 

Tento závazek financování bude upraven po dokončení výběrového řízení na zhotovitele stavby dle vítězné nabídkové ceny a harmonogramu prací. 

 

Akce byla na základě rozhodnutí mezirezortní komise zařazena do Návrhu akcí k financování za spoluúčasti Ministerstva zemědělství ČR. Po doložení dalších požadovaných dokladů včetně uzavřené smlouvy o dílo s vybraných zhotovitelem bude vydána Registrace akce a Rozhodnutí o poskytnutí dotace v maximální možné výši, tj. 50 mil. Kč, přičemž dotace může činit maximálně 70 % způsobilých výdajů. Dle pravidel programu musí být realizace akce dokončena včetně kolaudačního souhlasu nebo rozhodnutí o uvedení stavby do zkušebního provozu nejpozději do 31. 12. 2025.

 

Tento materiál nebyl projednán na investiční poradě s ohledem na skutečnost, že  rozpočet z projektové dokumentace pro provedení stavby byl předložen krátce před termínem řádného předkládání materiálu k projednání Zastupitelstvu města Jihlavy, kdy se investiční porada již nekonala. Z tohoto důvodu bude materiál předložen k projednání na investiční poradě dne 30. 5. 2024. Její závěry budou sděleny při jednání Zastupitelstva města Jihlavy.

 

 

Návrh řešení (případně alternativní návrhy):

Schválení závazku k financování stavby.

 

Stanoviska dotčených odborů:

EO: nemá k návrhu z věcného hlediska připomínky, nicméně upozorňuje, že v roce 2025 je již investiční výhled značně napjatý a bude nezbytné stanovit v tomto ohledu priority. Pokud bude dodržen výhled na rok 2025, kdy je předpoklad nutnosti finančních prostředků ve výši 84 mil. Kč, bude nutné vyřešit způsob financování akce a najít potřebné zdroje. Investiční plán bude upraven na základě předloženého návrhu a následně předložen na vědomí na témže zastupitelstvu města.

OTS: bez připomínek

 

Stanoviska komise RM / výboru ZM:

Stanovisko FV je uvedeno pod příslušným usnesením v zápisu z 16. jednání FV. Zápis je součástí podkladů pro zasedání ZM.

 

Výsledek předběžné finanční kontroly: 

Finanční kontrola byla provedena v souladu se zákonem. Pro rok 2025 bude nutné nalézt potřebné zdroje financování akce – viz stanovisko EO.

 

 

Právní posouzení: 

Návrh na schválení závazku financování  akce „Posílení vodovodní sítě – Vodojem Bukovno“  je předkládán Zastupitelstvu města Jihlavy v rámci jeho pravomoci dle ust. § 84 odst. 1 a § 84 odst. 2 písm. b) zákona o obcích, na základě nichž je zastupitelstvu obce vyhrazeno rozhodovat ve věcech patřících do samostatné působnosti obce a o způsobu jejich financování.