Znak
Magistrát města Jihlavy

Zastupitelstvo města Jihlavy
11. zasedání dne 27.2.2024
6/11

V Jihlavě dne 5.2.2024

NÁVRH č. 24-609: Návrh na schválení akce Revitalizace parku Smetanovy sady a na schválení provedení rozpočtového opatření

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města Jihlavy
schvaluje

novou akci: Revitalizace parku Smetanovy sady

 

a

 

s c h v a l u j e

 

provedení rozpočtového opatření zvýšení tř. 8 Financování - pol. 8115 Změny stavu krátkodobých prostředků na bankovních účtech - Základní běžný účet ve výši 2 500 000 Kč a zvýšení rozpočtu tř. 6 Odbor rozvoje města - kapitálové výdaje - dotace EU/EHP ve výši 2 500 000 Kč dle důvodové zprávy

 

 

 Provede: EO                                                                                Termín: 12. 3. 2024



Jméno, odbor/funkcePodpis
PředkladatelMgr. Petr Ryška, primátor
ZpracovatelHedvika Bojanovská
  Jméno, odbor/funkce Stanovisko
Právní posouzení JUDr. Hana Pospíchalová, KT/právník ANO
Finanční kontrola Mgr. Bc. Jan Jaroš, MPA, EO / vedoucí odboru ANO
Stanoviska dotčených odborů Mgr. Bc. Jan Jaroš, MPA, EO / vedoucí odboru ANO
Ing. Katarína Ruschková, OŽP / vedoucí odboru ANO
Stanoviska dotčených komisí rady města a výborů zastupitelstva města    
   
Tajemník Mgr. Ing. Evžen Zámek  


Přílohy:
Příloha č.1: 24-609-p1310 - Orientační zákres řešeného území.pdf
Důvodová zpráva

Popis problému:

Předmětem předkládaného návrhu je schválení nové akce „Revitalizace parku Smetanovy sady“ a schválení finančních prostředků do rozpočtu ORM tř. 6 Kapitálové výdaje - dotace EU/ EHP na tuto akci ve výši 2 500 000 Kč na vyhotovení projektové dokumentace.

 

V souladu s investičním plánem a s ohledem na probíhající stavbu Horácká multifunkční aréna je předpokládáno provedení revitalizace přiléhajícího parku Smetanovy sady dle aktuálně zpracované studie, která řeší obnovu a trasování cestní sítě v parku, výměnu povrchů, terénní modelaci, způsob využití volných ploch pro shromažďování, relaxaci, venkovní výuku, umístění mobiliáře, obnovu veřejného osvětlení, instalaci soch a revitalizaci a úpravu a výsadbu zeleně v parku - viz příloha. Realizace neobsahuje dopravní řešení v ulicích J. Masaryka a Tyršova. Revitalizace se bude zabývat pouze parkem v jeho dnešních hranicích.

 

 

Finanční prostředky jsou určeny na vyhotovení projektové dokumentace ve všech stupních dle odhadu před zahájením výběrového řízení na zhotovitele. Odhadované náklady na stavbu činí 18 mil. Kč, z toho cca 16 mil. Kč na stavební práce. Na akci bude dle předpokladu požádáno o dotaci z IROP ve výši 8,4 mil. Kč, tj. cca 47 % celkových nákladů (cca 53 % nákladů na stavbu).

 

Dle vyjádření odboru životního prostředí projekt revitalizace parku Smetanovy sady počítá s úpravou cestní sítě, jejím částečným přetrasováním, úpravou povrchů (část povrchů bude v dlažbě). Nijak výrazně se ale nemění výměra zpevněných ploch, dle studie by neměl narůst ani počet odpadkových košů či dalšího mobiliáře. OŽP tedy předpokládá, že provozní náklady (tedy zejména náklady na sečení, péči o stromy a keře, výsyp odpadkových košů, úklid zelených ploch a podobně), zůstanou konstantní. Je možné, že provoz HMA vyvolá zvýšenou potřebu úklidu zelených ploch, nebo nápravu škod způsobených vandalismem, ale tyto nelze v tuto chvíli predikovat.

 

Akce bude předložena k projednání na investiční poradě dne 8. 2. 2024, tedy po řádném termínu pro předkládání návrhů. Závěry z investiční porady budou sděleny při jednání Zastupitelstva města Jihlavy.

 

Návrh řešení (případně alternativní návrhy):

Schválení nové akce a finančních prostředků na projektovou dokumentaci do rozpočtu.

 

Stanoviska dotčených odborů:

EO nemá k návrhu připomínky za podmínky schválení nové akce na investiční poradě dne 8. 2. 2024.

OŽP s předloženým návrhem souhlasí.

 

Stanoviska komise RM / výboru ZM:

Stanovisko FV je uvedeno pod příslušným usnesením v zápisu z 12. jednání FV. Zápis je součástí podkladů pro zasedání ZM.

 

Výsledek předběžné finanční kontroly: 

Finanční kontrola byla provedena v souladu se zákonem. Finanční prostředky určené na projekční přípravu akce Revitalizace parku Smetanovy sady budou převedeny z disponibilního zůstatku za rok 2023.

 

 

Právní posouzení: 

Návrh na schválení nové akce "Revitalizace parku Smetanovy sady"  je předkládán ke schválení Zastupitelstvu města Jihlavy dle ust. § 84 odst. 1 zákona o obcích, dle kterého zastupitelstvo obce rozhoduje ve věcech patřících do samostatné působnosti obce.

Návrh na provedení rozpočtového opatření se předkládá ke schválení Zastupitelstvu města Jihlavy v rámci jeho vyhrazené pravomoci dle § 84 odst. 2 písm. b) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, na jehož základě je zastupitelstvu obce vyhrazeno schvalovat rozpočet obce. S uvedenou pravomocí zastupitelstva obce souvisí i jeho rozhodování o změnách schváleného rozpočtu obce. Návrh je předkládán dle  ust. § 16 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, upravujícím důvody změn rozpočtu obce.