Znak
Magistrát města Jihlavy

Zastupitelstvo města Jihlavy
5. zasedání dne 25.4.2023
4/5

V Jihlavě dne 27.3.2023

NÁVRH č. 23-1854: Návrh na schválení předložení žádosti o podporu a spolufinancování projektu "Cyklostezka R08 Jihlava, Pávov - Střítež"

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města Jihlavy
souhlasí

s předložením žádosti o podporu na projekt "Cyklostezka R08 Jihlava, Pávov - Střítež" do výzvy Integrovaného regionálního operačního programu v rámci Priority 6 Rozvoj městské mobility, specifický cíl 6.1 Podpora udržitelné multimodální městské mobility v rámci přechodu na uhlíkově neutrální hospodářství,


Provede: ORMTermín: 31.12.2024
zavazuje se

k zajištění spolufinancování projektu "Cyklostezka R08 Jihlava, Pávov - Střítež", zajištění jeho finančního krytí ve výši celkových nákladů projektu a zajištění projektu po dobu udržitelnosti.


Provede: EOTermín: 31.12.2024


Jméno, odbor/funkcePodpis
PředkladatelMgr. Petr Ryška, primátor
ZpracovatelMgr. Marie Lysová
  Jméno, odbor/funkce Stanovisko
Právní posouzení JUDr. Hana Pospíchalová, KT / právník ANO
Finanční kontrola Ing. Alena Kottová, ORM / vedoucí odboru ANO
Stanoviska dotčených odborů Mgr. Bc. Jan Jaroš, DiS., MPA, EO / vedoucí odboru ANO
Dr. Ing. et Ing. Lubomír Dohnal, OD / vedoucí odboru ANO
Stanoviska dotčených komisí rady města a výborů zastupitelstva města Finanční výbor

bude projednáno - viz v textu důvodové zprávy

   
Tajemník Mgr. Ing. Evžen Zámek  


Důvodová zpráva

Shrnutí:

 

Předmětem návrhu je souhlas s předložením žádosti o podporu na projekt "Cyklostezka R08 Jihlava, Pávov - Střítež" z Integrovaného regionálního operačního programu 2021 - 2027 (dále jen IROP), závazek k zajištění spolufinancování uvedeného projektu, zajištění jeho finančního krytí ve výši celkových nákladů projektu a zajištění projektu po dobu udržitelnosti. Předmětem projektu je vybudování další části cyklostezky R08 v úseku Pávov - Střítež. Realizací projektu dojde k propojení již vybudovaných dílčích částí cyklistického propojení z Jihlavy do Stříteže a zprůjezdnění této severovýchodní cyklistické trasy.

 

Popis problému:

 

V roce 2019 byl dokončen úsek cyklostezky R08 od ulice 5. května v Jihlavě do části města Jihlavy - Pávov a průmyslové zóny – sever v Pávově. V prosinci roku 2020 byla v souladu s usnesením Zastupitelstva města Jihlavy č. 298/20-ZM ze dne 21. 9. 2020 uzavřena mezi statutárním městem Jihlava, obcí Střítež, společností LCJ Invest a Lesním družstvem ve Štokách smlouva o spolupráci (ev. č. 1847/ORM/2020), jejímž předmětem je zajištění vzájemné spolupráce a stanovení práv a povinností smluvních stran při přípravě a následné realizaci záměru vybudování cyklistického propojení města Jihlavy a obce Střítež.

 

Na základě této smlouvy bylo cyklistické propojení rozděleno na 3 úseky:

  1. Cyklostezka R08 Jihlava, Pávov - Střítež (o délce cca 1,3 km) - investor město, kompletní projektovou přípravu zajišťuje společnost LCJ Invest, a. s.;
  2. Cyklotrasa LD Štoky (o délce cca 750 m) - zajišťuje LD Štoky ve spolupráci s LCJ Invest, a. s. - již zrealizováno;
  3. Cyklotrasa obec  Střítež (o  délce  cca  450  m)  -  zajišťuje  obec  Střítež ve spolupráci s LCJ Invest, a. s. - již zrealizováno.

Předmětem tohoto návrhu a vlastní žádosti o podporu z IROP je pouze úsek č. 1 "Cyklostezka R08 Jihlava, Pávov - Střítež".

 

Cyklostezka R08 Jihlava, Pávov – Střítež bezprostředně navazuje na již vybudovanou cyklistickou stezku do Pávova, na kterou se napojuje v místě obratiště před lávkou na most na ulici Pávovská ev.č. 13b‐M1, který podchází a dále pokračuje podél železniční tratě Brno – Jihlava – Havlíčkův Brod č. 240, v souběhu se železniční tratí podchází dálnici D1, za kterou je ukončena napojením na cyklistickou trasu vedenou po stávajících lesních a polních cestách, která vyúsťuje na silnici III/3525 v blízkosti logistického centra ve Stříteži.


Cyklostezka R08 Jihlava, Pávov - Střítež je navržena jako samostatná stezka pro cyklisty (dopravní značení C8a,b). Realizace stavby bude zahrnovat také výstavbu propustků, železobetonového mostu překonávajícího stávající vodoteč Zlatý potok, opěrných zídek, betonové clony v prostoru pod dálničním mostem mezi železniční tratí a cyklostezkou (za účelem ochrany cyklistů před rázovou vlnou), nezbytné přeložky a ochrany inženýrských sítí. V rámci projektu bude vybudována také odpočívka s drobným mobiliářem a stojany pro jízdní kola.
 

Projektovou přípravu zajišťuje společnost LCJ Invest. V současné době je zpracovaná projektová dokumentace v úrovni pro společné územní a stavební povolení a bylo zahájeno společné územní a stavební řízení.

 

Žádost o podporu tohoto projektu bude předložena do příslušné výzvy Integrovaného regionálního operačního programu v rámci Priority 6 Rozvoj městské mobility, specifický cíl 6.1 Podpora udržitelné multimodální městské mobility v rámci přechodu na uhlíkově neutrální hospodářství, aktivity Infrastruktura pro cyklistickou dopravu. Projekt bude realizován prostřednictvím integrované strategie Integrované teritoriální investice Jihlavské aglomerace (projektový záměr na daný projekt byl předložen do výzvy nositele ITI JA na základě usnesení zastupitelstva města č. 576/22-ZM ze dne 21. 6. 2022).

 

V letošním roce je předpokládána realizace zadávacího řízení na zhotovitele stavby. Fyzická realizace stavby se předpokládá v roce 2024 - 2025. Odhadované realizační náklady jsou ve výši cca 60 mil. Kč. Tato částka zahrnuje náklady na vlastní realizaci stavby, náklady na zajištění technického dozoru investora, činnost koordinátora BOZP, autorský dozor, případné přeložky inženýrských sítí a další související výdaje. Skutečná výše realizačních nákladů bude upřesněna na základě výsledku zadávacího řízení na zhotovitele stavby a souvisejících veřejných zakázek (TDI, BOZP, AD).

 

Maximální výše dotace z IROP činí 85 % celkových způsobilých výdajů (z toho 70 % EU a 15 % státní rozpočet), současně však maximálně do výše finanční alokace ITI, tj. která dle projektového záměru ITI činí 39,95 mil. Kč.

 

Žadatel o podporu musí zajistit finanční prostředky na zajištění povinného spolufinancování projektu, finančního krytí projektu ve výši jeho celkových nákladů a současně zajistit udržitelnost projektu po dobu 5 let od jeho dokončení (resp. od jeho finančního vypořádání). 

 

Provozní náklady jsou odborem dopravy jako věcně příslušným správcem vybudované infrastruktury předpokládány ve výši cca 315 tis. Kč ročně. Dále jsou předpokládány náklady na sečení podél tělesa vybudované cyklostezky (předpoklad 2x ročně), jejich výše bude stanovena na základě výsledku veřejné zakázky v dynamickém nákupním systému.

 

Návrh řešení (případně alternativní návrhy):

 

Souhlas s předložením žádosti o podporu z IROP na projekt "Cyklostezka R08 Jihlava, Pávov - Střítež" a schválení závazku k zajištění spolufinancování projektu, zajištění jeho finančního krytí a zajištění projektu po dobu jeho udržitelnosti.

 

Stanoviska dotčených odborů:

 

Ekonomický odbor: EO nemá k návrhu připomínky. Akce byla schválena v rozpočtu na rok 2023 pod čarou, tj. není kryta rozpočtem na rok 2023. V investičním plánu je evidována na řádku č. 22. Předmětem návrhu na rozdělení disponibilního zůstatku za rok 2022, předkládaného do téhož ZM, je alokace 2,5 mil. Kč na výkup pozemků související s touto akcí pro majetkový odbor.

 

Odbor dopravy: Odbor dopravy nemá k návrhu připomínky.

 

Stanoviska komise RM / výboru ZM:

 

Stanovisko FV je uvedeno pod příslušným usnesením v zápisu ze 4. jednání FV. Zápis je součástí podkladů pro zasedání ZM.

 

Výsledek předběžné finanční kontroly:

 

Finanční kontrola byla provedena dle zákona.

 

Právní posouzení:

 

Návrh na udělení souhlasu s předložením žádosti o podporu na projekt "Cyklostezka R08 Jihlava, Pávov - Střítež" do výzvy Integrovaného regionálního operačního programu v rámci Priority 6 Rozvoj městské mobility, specifický cíl 6.1 Podpora udržitelné multimodální městské mobility v rámci přechodu na uhlíkově neutrální hospodářství a zajištění závazku spolufinancování  daného projektu, zajištění jeho finančního krytí ve výši celkových nákladů projektu a zajištění projektu po dobu udržitelnosti je předkládán Zastupitelstvu města Jihlava v rámci jeho pravomoci dle ust. § 84 odst. 1 zákona o obcích, na základě něhož zastupitelstvo obce rozhoduje ve věcech patřících do samostatné působnosti obce, a dle  ust. § 84 odst. 2 písm. b) zákona o obcích ve vazbě na budoucí finanční závazek obce.