Znak
Magistrát města Jihlavy

Zastupitelstvo města Jihlavy
21. zasedání dne 21.9.2021
16/21

V Jihlavě dne 7. 9. 2021

NÁVRH č. 21-6951: Návrh na schválení předložení žádosti o dotaci a zajištění finanční spoluúčasti

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města Jihlavy
souhlasí

s předložením žádosti o poskytnutí dotace z dotačního programu státu - Ministerstva vnitra na podporu mimořádného finančního ohodnocení strážníků obecních policií v roce 2021 v souvislosti s epidemií Covid-19


Provede: ORMTermín: 30.9.2021
a zavazuje se

k zajištění finanční spoluúčasti statutárního města Jihlavy v minimální výši 5 000 Kč na jednoho strážníka Městské policie Jihlava v souladu s podmínkami Zásad dotačního programu státu (Ministerstva vnitra), za finanční spoluúčasti obcí, které zřídily obecní nebo městskou policii, na podporu mimořádného finančního ohodnocení strážníků obecních policií v roce 2021 v souvislosti s epidemií Covid-19 a důvodovou zprávou


Provede: TajemníkTermín: 31.12.2021


Jméno, odbor/funkcePodpis
PředkladatelMgr. Petr Ryška
ZpracovatelIng. Hana Hekerlová
  Jméno, odbor/funkce Stanovisko
Právní posouzení JUDr. Hana Pospíchalová, KT / právník ANO
Finanční kontrola Mgr. Ing. Evžen Zámek / tajemník ANO
Stanoviska dotčených odborů Ing. Jan Frenc / ředitel Městské policie Jihlava ANO
Mgr. Bc. Jan Jaroš, DiS., MPA, EO / vedoucí odboru ANO
Stanoviska dotčených komisí rady města a výborů zastupitelstva města Finanční výbor bude projednáno - viz v textu důvodové zprávy
   
Tajemník Mgr. Ing. Evžen Zámek  


Důvodová zpráva

Shrnutí:

Předmětem návrhu je předložení žádosti o dotaci z dotačního programu státu - Ministerstva vnitra na podporu mimořádného finančního ohodnocení strážníků obecních policií v roce 2021 v souvislosti s epidemií Covid-19 a zajištění příslušného podílu statutárního města Jihlavy na spolufinancování akce. 

 

Popis problému:

Ministerstvo vnitra vyhlásilo výzvu k předkládání žádostí o poskytnutí dotace z dotačního programu státu - Ministerstva vnitra na podporu mimořádného finančního ohodnocení strážníků obecních policií v roce 2021 v souvislosti s epidemií Covid-19 ve výši 5 000 Kč na jednoho strážníka, který se podílel na předcházení a eliminaci dopadů spojených s epidemií Covid-19 na bezpečnost v obcích, život a zdraví občanů obcí, jakož i při kontrole dodržování stanovených opatření a jejich vynucování. Podmínkou poskytnutí dotace je závazek finanční spoluúčasti obce v minimální výši 5 000 Kč na jednoho strážníka obecní policie, přičemž tento orgán obce zabezpečoval místní záležitosti veřejného pořádku prostřednictvím strážníků v základním pracovněprávním vztahu podle zákoníku práce k obci po minimální dobu 30 dnů v době nouzového stavu. Nárok na odměnu vzniká pouze strážníkům, kteří se přímo podíleli na realizaci výše uvedených úkolů.

Celková výše dotace činí 325 000 Kč, podíl města činí 325 000 Kč a je již zahrnut ve mzdových prostředcích Městské policie Jihlava. Dotace a odměna budou vyplaceny celkem 65 strážníkům Městské policie Jihlava do 31. 12. 2021. 

 

Návrh řešení (případně alternativní návrhy):

Schválit návrh na předložení žádosti o poskytnutí dotace z dotačního programu státu - Ministerstva vnitra na podporu mimořádného finančního ohodnocení strážníků obecních policií v roce 2021 v souvislosti s epidemií Covid-19 a schválit závazek k zajištění potřebné finanční spoluúčasti statutárního města Jihlavy. 

 

Stanoviska dotčených odborů:

Městská policie Jihlava: s návrhem souhlasíme.

 

Ekonomický odbor: EO nemá k návrhu připomínky. V rámci rozpočtu Tajemníka - mzdové prostředky je dostatek prostředků pro zajištění finanční spoluúčasti.

 

Stanoviska komise RM / výboru ZM:

Stanovisko FM je uvedeno pod příslušným usnesením v zápisu z 23. jednání FV. Zápis je součástí podkladů pro zasedání ZM.

 

Výsledek předběžné finanční kontroly:

Finanční kontrola byla provedena v souladu se zákonem.

 

Právní posouzení:

Návrh na schválení žádosti o poskytnutí dotace na podporu mimořádného finančního ohodnocení strážníků obecní policie, jakož i závazku na zajištění finanční spoluúčasti je předkládán Zastupitelstvu města Jihlavy dle ust. § 84 odst. 1 zákona č. 128/2000 Sb.,, o obcích v platném znění, na základě něhož zastupitelstvo obce rozhoduje ve věcech patřících do samostatné působnosti obce.