Znak
Magistrát města Jihlavy

Zastupitelstvo města Jihlavy
21. zasedání dne 21.9.2021
15/21

V Jihlavě dne 2.9.2021

NÁVRH č. 21-6877: Návrh na provedení rozpočtového opatření

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města Jihlavy
schvaluje

provedení rozpočtového opatření:

zvýšení tř. 1 Daňové příjmy a zvýšení rozpočtu odboru rozvoje města tř. 6 Kapitálové výdaje - Horácká multifunkční aréna v Jihlavě ve výši 20.000.000,- Kč dle důvodové zprávy.

 

 Provede: EO                                                                                  Termín: 5. 10. 2021

 



Jméno, odbor/funkcePodpis
PředkladatelMgr. Petr Ryška
ZpracovatelHedvika Bojanovská
  Jméno, odbor/funkce Stanovisko
Právní posouzení JUDr. Věra Hromadová, KT / právník ANO
Finanční kontrola Mgr. Bc. Jan Jaroš, MPA, EO / vedoucí odboruMgr. Bc. Jan Jaroš, MPA, EO / vedoucí odboruMgMgr. Bc. Jan Jaroš, MPA, EO / vedoucí odboru ANO
Stanoviska dotčených odborů Mgr. Bc. Jan Jaroš, MPA, EO / vedoucí odboru ANO
   
Stanoviska dotčených komisí rady města a výborů zastupitelstva města Finanční výbor bude projednáno - viz v textu důvodové zprávybude projednáno - viz v textu důvodové zprávy
   
Tajemník Mgr. Ing. Evžen Zámek  


Důvodová zpráva

Popis problému:

Jedná se o navýšení rozpočtu odboru rozvoje města, tř. 6 Kapitálové výdaje, akce "Horácká multifunkční aréna v Jihlavě", na zajištění finanční kontroly před zahájením veřejné soutěže na službu - správce stavby Horácké multifunkční arény v Jihlavě.

 

Odbor rozvoje města zajišťuje projektovou přípravu na akci "Horácká multifunkční aréna v Jihlavě" (dále jen "HMA"). V rozpočtu ORM je pro rok 2021 na tuto akci alokováno 92,66 mil. Kč. Z této částky je zajišťována jednak projektová příprava na HMA (pro r. 2021 smluvně zavázáno 59 mil. Kč) a zároveň také realizace úpravy stávajícího zimního stadionu, tzv. zimáčku - jedná se o vybudování dočasného zázemí - šaten v suterénu stávajícího objektu a dále provedení úprav stávajících nosných konstrukcí objektu, které jsou podmínkou pro vybudování HMA (náklady na stavbu ve výši 24,3 mil. Kč). Stavba zimáčku bude dle předpokladu dokončena 13. 10. 2021.

 

Dle harmonogramu prací je třeba v září až říjnu 2021 zahájit veřejnou zakázku na zajištění služby - správce stavby HMA. Zadávací podmínky pro tuto veřejnou zakázku zástupci města řeší ve spolupráci se společností Klee Consulting s.r.o. na základě rámcové smlouvy ev. č. 660/ORM/2021. Obsahem služeb správce stavby je v maximální možné míře přispět k hladkému průběhu a úspěšné realizaci samotné stavby HMA, a to zejména prostřednictvím proaktivního a efektivního výkonu funkce správce stavby, jehož činnosti zahrnují zejména projektové řízení, administraci veškerých změn, vyřizování claimů, dozor kvality, nákladů a času, mediaci a neutrální, odborné a spravedlivé určování, služby stálého technického dozoru stavebníka a další. Shora uvedené činnosti budou součástí tzv. paušálu, který bude stavebník správci stavby hradit. S ohledem na problematiku multifunkční haly však bude zapotřebí i odborná konzultace ze strany techniků v různých oblastech (např. elektro specialista, geodézie, geotechnika, vzduchotechnika aj.) a expertů (např. na audiovizuální techniku, elektrotechnická zařízení aj.). Tito specialisté budou z důvodu finanční úspory hrazeni hodinovou odměnou, neboť je nebude potřeba po celou dobu provádění stavby. Vzhledem k tomu, že stavba HMA je svou významností, velikostí a finanční náročností největším stávajícím projektem města Jihlavy, bylo přistoupeno k využití mezinárodních standardů FIDIC, podle kterých bude stavba dozorována správcem stavby (podmínky dle tzv. Bílé knihy FIDIC) a realizována zhotovitelem (podmínky dle tzv. Červené knihy FIDIC). Jedná se v tomto ohledu o vyzkoušené smluvní standardy, které by měly pomoci hladkému průběhu realizace stavby HMA.

 

Dle shora uvedeného je potřeba zahájit veřejnou zakázku na zajištění správce stavby již v září až říjnu 2021, neboť součástí činností správce stavby bude i pomoc při výběru zhotovitele stavby HMA či dalších dodavatelů dílčích dodávek. Činnost správce stavby bude pokračovat i po dokončení stavby v rámci zkušebního provozu HMA a rovněž při odstraňování vad a nedodělků stavby až do samotné kolaudace stavby. Mimo shora stanovené bude správce stavby zajišťovat rovněž PR se stavbou související a informovat představitele města.

 

Rozsah služeb a personálního složení týmu správce stavby bude zadavatelem upřesněn s ohledem na možnost uvolnění finančních prostředků do rozpočtu na tyto služby.

 

Navýšení rozpočtu akce dle tohoto návrhu je provedeno dle předpokladu výše ceny za služby správce stavby 20 mil. Kč bez DPH.

 

Toto rozpočtové opatření bylo projednáno na investiční poradě dne 19. 8. 2021, akce Horácká multifunkční aréna je v investičním plánu uvedena na ř. 1.

 

Zdrojem pro navýšení budou daňové příjmy, jejichž čerpání překonalo predikci realizovanou při tvorbě rozpočtu na rok 2021 a na konci srpna se pohybovalo na úrovni skutečnosti 2019, tj. dosavadního maxima, a dosáhlo již výše 75 % schváleného rozpočtu na tento rok. Tato operace je v souladu s § 16 odst. 3 písm. b) zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů.

 

Návrh řešení (případně alternativní návrhy):

Schválení provedení rozpočtového opatření.

 

Stanoviska dotčených odborů:

  • EO: nemá k návrhu připomínky

 

Stanoviska komise RM / výboru ZM:

  • Stanovisko FV je uvedeno pod příslušným usnesením v zápisu z 23. jednání FV. Zápis je součástí podkladů pro zasedání ZM.

 

Výsledek předběžné finanční kontroly:

  • Předběžná finanční kontrola provedena v souladu se zákonem.

 

 

Právní posouzení:

  • Návrh se předkládá v souladu s ustanovením § 16 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, upravujícím důvody a způsob provádění změn rozpočtu obce rozpočtovým opatřením.
  • Návrh se předkládá Zastupitelstvu města Jihlavy k rozhodnutí v rámci jeho vyhrazené pravomoci dle § 84 odst. 2 písm. b) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, na jehož základě je zastupitelstvu obce vyhrazeno schvalovat rozpočet obce.
  • S uvedenou pravomocí zastupitelstva obce souvisí i jeho rozhodování o změnách schváleného rozpočtu obce.