Znak
Magistrát města Jihlavy

Zastupitelstvo města Jihlavy
21. zasedání dne 21.9.2021
61/21

V Jihlavě dne

NÁVRH č. 21-6587: Návrh na schválení vize a klíčových oblastí pro Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy na roky 2022 - 2032

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města Jihlavy
schvaluje

vizi a klíčové oblasti pro Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy na roky 2022 - 2032 dle důvodové zprávy.


Provede: KPTermín: 29.7.2022


Jméno, odbor/funkcePodpis
PředkladatelMgA. Karolína Koubová, primátorka
ZpracovatelMgr. et Mgr. Anika Chalupská
  Jméno, odbor/funkce Stanovisko
Právní posouzení JUDr. Věra Hromadová, KT/právník ANO
Finanční kontrola není relevantní  
Stanoviska dotčených odborů Ing. Alena Kottová, ORM/vedoucí odboru ANO
Mgr. Bc. Jan Jaroš, MBA., EO/vedoucí odboru ANO
Ing. arch. Aleš Stuchlík, ÚMA/vedoucí útvaru ANO
Ing. Petr Štěpán, MO/vedoucí odboru ANO
Dr. Ing. et Ing. Lubomír Dohnal, OD/vedoucí odboru ANO
Vladimír Křivánek, OI/vedoucí odboru ANO
Ing. Jozef Labuda, OSV/vedoucí odboru ANO
Mgr. Tomáš Koukal, OŠKT/vedoucí odboru ANO
Ing. Katarína Ruschková, OŽP/vedoucí odboru ANO
Bc. Vladislava Hudečková, KT/vedoucí odboru ANO
Stanoviska dotčených komisí rady města a výborů zastupitelstva města    
   
Tajemník Bc. Vladislava Hudečková, pověřená zastupováním tajemníka  


Důvodová zpráva

Předmětem návrhu je schválení vize a klíčových oblastí pro Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy na roky 2022 - 2032 (dále též "strategický plán").

 

Popis problému

 

  V souvislosti s přípravou nového strategického plánu, který bude navazovat na Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy 2014 - 2020, byla přijata následující usnesení:

  • 86/19-ZM - provedení rozpočtového opatření - zvýšení tř. 6 kapitálové výdaje na akci Strategický plán 2021
  • 315/20-ZM - prodloužení platnosti stávajícího strategického plánu do konce roku 2021
  • 385/20-ZM - prodloužení platnosti stávajícího strategického plánu do
    30. 6. 2022 a změně názvu investiční akce
  • 149/21- ZM - změna harmonogramu tvorby Strategického plánu rozvoje statutárního města Jihlavy na roky 2022 - 2032 a prohlášení o záměru a přístupu ke strategickému rozvoji města ve strategickém plánu.

  Řídící výbor na svém jednání ze dne 9. 11. 2020 schválil harmonogram tvorby Strategického plánu rozvoje statutárního města Jihlavy na roky 2022 - 2032, podle kterého probíhá tvorba strategického plánu. Ten ustanovil základní tři fáze prací na tvorbě nového strategického plánu: analytickou fázi (do června 2021), tvorbu vize a klíčových oblastí (do září 2021) a tvorbu návrhu (do prosince 2021).

 

  Odborné analýzy zpracované akademickými pracovišti a interní analýzy úřadu, společně se vstupy od veřejnosti jsou průběžně zveřejňovány na webových stránkách kampaně Probereme Jihlavu (https://jihlava.cz/proberemeji/) a oddělení strategického plánování pracuje na interní knihovně analýz tak, aby byly dostupné pro všechny zaměstnance úřadu. Z analytických podkladů pro strategii čerpá data řada týmů, které pracují na aktuálně zpracovávaných projektech: koncepce parkování, adaptační strategie na klimatickou změnu, mapování historických domů, koncepce práce se seniory.

 

  Během dubna a května 2021 proběhla jednání osmi pracovních skupin, jejichž cílem bylo sestavení SWOT analýzy. Z osmi dílčích SWOT analýz byla sestavena v červnu 2021 finální souhrnná SWOT analýza, která posloužila jako podklad pro tvorbu vize a klíčových oblastí.

 

  Do tvorby SWOT analýzy, vize a klíčových oblastí nového strategického plánu byly promítnuty scénáře budoucnosti, které ve spolupráci s místním pracovními skupinami sestavilo Technologické centrum Akademie věd. Do pracovních skupin a na workshopy byli přizváni i zastupitelé a zastupitelky města Jihlavy. Zároveň bylo možné během července i srpna osobně konzultovat podklady k budoucímu strategickému plánu osobně v Ateliéru radnice. Během těchto měsíců se zároveň pracovalo na dopřesnění dílčích SWOT analýz a formulacích v souhrnné SWOT analýze.

 

  Souhrnnou SWOT analýzu schválil Řídící výbor ke Strategii na svém jednání dne 23. srpna 2021 a je zveřejněna rovněž na webových stránkách Probereme Jihlavu.

 

  Spolu s finalizací souhrnné SWOT analýzy sestavovaly přes léto pracovní skupiny základy vize rozvoje města Jihlavy do roku 2032. Jednání a připomínkování obou variant se věnoval strategický tým spolu s Technologickým centrem Akademie věd a vedení města.  Vize byla zpracována ve dvou variantách, které posoudil Řídící výbor ke strategickému plánu, a pro navazující práci na návrhové části strategického plánu schválil na svém jednání dne 23. srpna 2021 tuto vizi:

 

Jaká je Jihlava v roce 2032?

  • Sebevědomě stavíme na tom dobrém z minulosti i současnosti našeho města, na místní komunitě a jdeme svou vlastní cestou. Pro identitu Jihlavy roste význam vzdálené i nedávné historie. Město se rozvíjí tak, že láká k pobytu na veřejných prostranstvích a pěšímu pohybu, a tím podporuje setkávání. Posilujeme tradiční pestrost kultury, sportu, pohybu a rekreace v parcích a přírodě. I při rozvoji zůstává Jihlava naše, klidná a sousedská. Město podporuje aktivní lidi i firmy a klade důraz na soudržnost a komunitu. To vše oceňuje stále víc obyvatel i návštěvníků různých věků. Díky zlepšení vnitřní organizace a komunikace magistrátu spolu s využitím moderních technologií se obyvatelé zapojují čím dál více a do rozhodování, kam přinášejí řadu pozitivních podnětů. Pravidelná komunikace a spolupráce města s firmami dobře funguje. 

 

  • Posilujeme Jihlavu v roli centra Vysočiny, držíme krok s tradičními krajskými městy. Zvyšuje se rozmanitost a atraktivita vzdělávání a ve městě přibývá kvalifikovaných lidí. Funguje spolupráce samosprávy s podnikateli. Zlepšila se veřejná doprava z jiných částí kraje i přestup na MHD. Rozvíjí se veřejné i komerční služby a aktivita ve veřejných prostranstvích v centru města. Společenská, sportovní a kulturní nabídka odpovídá centru kraje kvalitou a pestrostí od činnosti zájmové a amatérské po profesionální. To vše dohromady pomáhá v postupném přerodu na město zaměřené na práci s vysokou přidanou hodnotou a inovace.

 

  • Vytváříme prostředí, ve kterém samospráva, firmy i neziskový sektor v Jihlavě plánují z dlouhodobého hlediska udržitelně. Dokážeme z velkých výzev doby, jako jsou klimatická změna či průmysl 4.0, vlastní včasnou aktivitou těžit výhody pro město, jeho obyvatele i dobré jméno. Inspirujeme se tím, co funguje jinde, u nás i v zahraničí. Nebojíme se ani zkoušení úplně nových cest. Díky tomu se zvyšuje využívání bezmotorové a veřejné dopravy, snižují se emise, rozvíjí se cirkulární ekonomika, zlepšuje se zásobování vodou i zadržování vody v krajině. Rozvoj zástavby probíhá dle principů města krátkých vzdáleností ve formě a místech s nízkými provozními náklady. Město má stabilizovaný rozpočet a vyřešený vnitřní dluh, investice jsou posuzovány dle nákladů za celou životnost. Díky dobře nastavené spolupráci města s developery a dobré správě městského majetku je bydlení v Jihlavě ve srovnání s jinými městy poměrně dostupné.

Vize se dělí na tři klíčové oblasti a každá se bude na základě podkladů od pracovních skupin věnovat následujícím tématům:

  1. Naše Jihlava: svébytnost postavená na tom dobrém z minulosti i současnosti a na místní komunitě. Pracovní skupina se bude věnovat:

~    využití historie města a budování vztahu k místu ve vzdělávání a komunikaci města
~    zlepšování podmínek pro setkávání a akce komunitního rozměru, podpory činnosti a informování a podpory aktivních hybatelů sportovního, kulturního a společenského života
~    podpoře komunity a soudržnosti obyvatel
~    zapojování obyvatel do rozhodování
~  tvorbě podmínek pro rozvoj města stavící na dnešní vyvážené kvalitě přírody a rekreace, historického charakteru, přívětivosti a lidského měřítka města
~    rozvoji značky města postavené na výše uvedeném

 

    2. Centrum Vysočiny: centrum služeb kultury, sportu, práce a inovací. Pracovní skupina se bude věnovat:
~    zlepšování podmínek pro amatérský a profesionální sport a kulturu vč. řešení sportovní a kulturní infrastruktury, podpory činnosti a informování a podpory aktivních hybatelů sportovního, kulturního a společenského života
~    zlepšování podmínek pro nadmístní obchod a služby prioritně v centru města s ohledem na využití místními, dojíždějícími i turisty
~    zlepšování podmínek pro rozšiřování nabídky a kvality formálního i neformálního vzdělávání ve městě
~    zlepšování podmínek pro inovativní podnikání vč. podmínek pro vzdělávání, přípravy územních podmínek, spolupráce samosprávy s podnikateli
~    zlepšování dostupnosti veřejnou dopravou z různých částí kraji, především z ostatních měst a zlepšování integrace veřejné dopravy

 

    3. Dlouhodobě udržitelná a perspektivní Jihlava. Pracovní skupina se bude věnovat:
~    adaptaci na změnu klimatu vč. retence vody ve městě i volné krajině a podpory biodiverzity
~    přípravě města na cirkulární ekonomiku
~ aktivní snižování emisí skleníkových plynů jak v činnosti města, tak v podobě podmínek pro činnost ostatních subjektů
~    zlepšování podmínek pro aktivní (bezmotorový) pohyb městem i po okolí
~    tvorbě podmínek pro rozvoj města podle principů města krátkých vzdáleností a vyvážený rozvoj 
~    stabilizaci rozpočtu města a řešení vnitřního dluhu, optimalizaci investic dle nákladů za celou životnost vč. řešení vodohospodářské infrastruktury
~    zlepšování řízení a komunikace úřadu pro zvládnutí výše uvedeného

 

 

  Vize a klíčové oblasti jsou základem pro návrhovou fázi tvorby strategického plánu. Zatímco souhrnná SWOT analýza byla základem pro tvorbu vize, dílčí SWOT analýzy budou kontrolním podkladem pro tvorbu návrhu. Bude třeba průběžně kontrolovat, zda návrh pracuje s posilováním silných stránek města, neprohlubuje slabé stránky, relevantně reaguje na příležitosti a zohledňuje hrozby.

 

  Podzimní práce budou stát na práci tří pracovních skupin, z nichž každá bude řešit svoji klíčovou oblast a bude mít svého odborného garanta či garantku a facilitátora či facilitátorku. Každá skupina bude mít během tří odpoledních setkání za úkol:

   a) vydefinovat cíle pro danou oblast a indikátory, kterými bude měřen úspěch plnění cíle

   b) navrhnout opatření, kterými lze cílů dosáhnout včetně revize investičního plánu

  c) navrhnout personální kapacity, finanční náklady a partnery pro úspěšnou realizaci opatření

 

Dle usnesení ZM č.149/21 je plánovaný termín pro dokončení návrhové části strategického plánu prosinec 2021.

 

Návrh řešení (případně alternativní návrhy):

Předkladatel doporučuje Zastupitelstvu města Jihlavy schválit návrh tak, jak je předkládán.

 

 

Stanoviska dotčených odborů:

  • ORM: K  návrhu nemáme připomínky,
  • EO: Ekonomický odbor upozorňuje, že případná revize investičního plánu musí probíhat v souladu s Metodikou pro správu kapitálových požadavků a oprav statutárního města Jihlavy. 
  • ÚMA: V návrhové části se doporučujeme zaměřit na přípravu města na napojení na vysokorychlostní trať Praha - Brno. I když by Jihlava měla být na VRT přímo napojena až po konci platnosti nového strategického plánu, pro využití potenciálu a eliminaci rizik spojených s VRT je nutné začít s plánováním a přípravami v podstatě ihned po té, co bude definitivně vybrána trasa napojující Jihlavu.
  • MO: Souhlasíme s předloženým návrhem.
  • OD nemá k návrhu připomínky.
  • OI: K předloženému návrhu nemáme připomínky.
  • OSV: Bez připomínek.
  • OŠKT nemá k předkládanému návrhu připomínky.
  • OŽP s předloženým návrhem souhlasí a nemá k němu připomínky.
  • KT: K předloženému návrhu nemáme připomínky.

 

 

Stanoviska komise RM / výboru ZM: -

 

Výsledek předběžné finanční kontroly: -

 

 

Právní posouzení:

  • Návrh se předkládá Zastupitelstvu města Jihlavy v rámci jeho vyhrazené pravomoci na základě a v souladu se zákonem č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů.
  • Na základě § 84 odst. 2 písm. a) zákona o obcích je zastupitelstvu obce vyhrazeno schvalovat program rozvoje obce.