Znak
Magistrát města Jihlavy

Zastupitelstvo města Jihlavy
21. zasedání dne 21.9.2021
12/21

V Jihlavě dne

NÁVRH č. 21-6618: Návrh na předložení žádosti o grant na projekt "Rozvoj zapojení občanů do rozhodovacích procesů a veřejných konzultací města Jihlavy" a jeho finanční krytí

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města Jihlavy
souhlasí

s předložením žádosti o grant na projekt "Rozvoj zapojení občanů do rozhodovacích procesů a veřejných konzultací města Jihlavy" do výzvy "Podpora zapojení občanů do rozhodovacích procesů a veřejných konzultací" v programu Řádná správa věcí veřejných v rámci Fondů EHP a Norska


Provede: KPTermín: 15.10.2021
a zavazuje se

k zajištění předfinancování projektu "Rozvoj zapojení občanů do rozhodovacích procesů a veřejných konzultací města Jihlavy" a zajištění jeho finančního krytí ve výši celkových nákladů projektu.


Provede: EOTermín: 30.9.2024


Jméno, odbor/funkcePodpis
PředkladatelMgA. Karolína Koubová, primátorka
ZpracovatelMgr. et Mgr. Anika Chalupská
  Jméno, odbor/funkce Stanovisko
Právní posouzení

JUDr. Věra Hromadová, KT/právník

 ANO
Finanční kontrola

Mgr. Bc. Jan Jaroš, MPA, EO/vedoucí odboru

ANO
Stanoviska dotčených odborů

Mgr Věra Častová, oddělení personalistiky a mezd

ANO

Ing. arch. Aleš Stuchlík, ÚMA

ANO
Ing. Alena Kottová, ORM/ vedoucí odboru  ANO

Mgr. Bc. Jan Jaroš, MPA, EO/vedoucí odboru

ANO
 Stanoviska dotčených komisí rady města a výborů zastupitelstva města Finanční výbor  bude projednáno - viz v textu důvodové zprávy
   
Tajemník Bc. Vladislava Hudečková, pověřená zastupováním tajemníka  


Přílohy:
Příloha č.1: 21-6618-p12906 - Priloha 1_prezentace_vyzvy
Příloha č.2: 21-6618-p12907 - Priloha 2_logframe_rozpocet_projektu
Důvodová zpráva

Popis problému:

 

  Předmětem tohoto návrhu je souhlas s předložením žádosti o grant na projekt "Rozvoj zapojení občanů do rozhodovacích procesů a veřejných konzultací města Jihlavy" do výzvy "Podpora zapojení občanů do rozhodovacích procesů a veřejných konzultací" v programu Řádná správa věcí veřejných v rámci Fondů EHP a Norska a závazek k zajištění dočasného dofinancování realizace projektu. Cílem výzvy programu Řádná správa věcí veřejných v rámci Fondů EHP a Norska je zvýšení kvality veřejné správy, která má být založena na otevřenosti, transparentnosti, odpovědnosti veřejnosti, efektivnosti a umožňovat zapojení veřejnosti do plánovacích a rozhodovací procesů (viz příloha č.1). 

 

  Podmínkou získání podpory projektu z Fondů EHP a Norska je, aby realizace projektu postihla:

1) vzdělávání a rozvoj pracovníků veřejné správy a volených zástupců v oblasti občanské participace a

2) uplatnila nástroje aktivní občanské participace v praxi.

 

  Jako volitelné aktivity je možné zahrnout občanské vzdělávání a pasivní metody participace - informování.  Pro úspěšnou realizaci projektu je rovněž nutné smluvní zajištění aktivní partnerské spolupráce na projektu ze zemí Island, Lichtenštejnsko či Norsko. Nejpozdější termín podání žádost o podporu k projektu je 14. října 2021. Dokončení projektu musí být dle pravidel grantu realizováno nejpozději do 30. dubna 2024.

 

  Zapojování veřejnosti do plánování a rozhodování jako princip Místní agendy 21 je v České republice rozšířeným trendem. Jihlava má svoji tradici ve fórech Zdravého města, anketách spokojenosti, ve veřejných projednáváních k rozvoji vybraných území, či urbanistických studiích. Grantová výzva umožňuje část stávajících aktivit města finančně pokrýt a navíc rozvinout spolupráci se zahraničními městy.

  Projekt není třeba kofinancovat (100% dotace), ale je třeba jej po vyčerpání zálohy (60%) předfinancovat 40%.

 

Rozpočet předkládaného projektu (viz příloha 2):

Předpokládaný celkový rozpočet projektu (ke dni 30.8.2021): 3,541 mil. Kč na aktivity + 0,5 mil Kč na režie z toho:

~ 2,01 mil. Kč - mzdové náklady úřadu

~ 0,98 mil Kč služby - překlady a tlumočení, inzerce, vzdělávání, odborné konzultace

~ 0,431 mil. Kč - diety pro zahraniční partnery a naše stáže

 

  V předkládaném celkovém rozpočtu je předběžně začleněno i finanční partnerství města Roros, není doposud dořešeno.

 

V rámci projektu jsou naplánovány následující aktivity:

  1. 2 vzdělávací tří-denní workshopy pro zaměstnance úřadu k tématu facilitace
    a plánům participace (minimálně 10 osob)
  2. workshop pro pracovníky úřadu i politickou reprezentaci (nejméně 10 osob) se zahraničními partnery k tématu on-line platforem pro zapojování veřejnosti
    a přenosu poznatků od obyvatel směrem dovnitř úřadu (s městem Reykjavík, 2 osoby); workshop se zahraničními partnery k tématu meziobecní spolupráce, komunikace s osadními výbory (norský Roros, 2 osoby)
  3. workshop s osadními výbory (nejméně 8 lidí) opět se zahraničními partnery
  4. možnost stáže 2 osob z Jihlavy v Reykjavíku a v Roros
  5. 1 mediální kampaň směřující k obyvatelům města motivující veřejnost k sledování plánu aktivit, veřejných projednání či ankety (propagace mobilního rozhlasu) včetně zavedení veřejných projednání do kalendáře akcí (odbor vnějších vztahů) (navýšení zaregistrovaných obyvatel o nejméně 150 osob
  6. nejméně 4 fóra Zdravého města (pro nejméně 80 účastníků celkem); nejméně 5 ozvučných desek (odborné platformy místních expertů a nejihlavského hosta k vybraným tématům rozvoje Jihlavy; nejméně 50 osob); nejméně pět veřejných projednání k rozvoji vybraných lokalit v Jihlavě (útvar městského architekta) (nejméně 75 osob)
  7. vytvoření interního manuálu participace (oddělení strategického plánování) a provázání s komunikační strategií (oddělení vnějších vztahů)

Nad rámec stávající nebo plánované agendy oddělení strategického plánování, oddělení vnějších vztahů a útvar městského architekta jsou body b), c) a d).

 

Aktivity budou směřovat k:

  • posilování kompetencí zaměstnanců a zaměstnankyň úřadu v dovednostech plánování a vedení veřejných projednání,
  • efektivnímu a transparentnímu nakládání s podněty (i pozitivních) od veřejnosti a komunikace výsledků a dopadů těch podnětů
  • většímu zapojení veřejnosti do veřejných projednávání, ankety, rozhodování
  • navázání spolupráce s městy se zcela jinými zkušenostmi z oblasti práce s veřejností, osadními výbory či sousedními sídly
  • udržení či rozvoji spolupráce a komunikace s osadními výbory

 

  Na základě předchozího mapování potencionálních partnerů jsou oslovena dvě města - norský Roros a islandský Reykjavík. Reykjavík má zájem stát se nefinančním partnerem projektu, Roros je v jednání. V případě získání grantové podpory bude uzavřena s partnery projektu partnerská smlouva dle podmínek stanovených výzvou.

 

Návrh řešení (případně alternativní návrhy):

Předkladatel doporučuje Zastupitelstvu města Jihlavy schválit návrh tak, jak je předkládán.

 

Stanoviska dotčených odborů:

  • Ekonomický odbor: EO nemá k návrhu připomínky. Zdrojem pro předfinancování závazku ve výši 1,7 mil. Kč bude Fond kofinancování evropských projektů.  
  • Útvar hlavního architekta: S návrhem souhlasíme.
  • Oddělení personalistiky a mezd: Bez připomínek.
  • Odbor rozvoje města: K návrhu  nemáme připomínky.  

 

Stanoviska komise RM / výboru ZM:

  • Stanovisko FV je uvedeno pod příslušným usnesením v zápisu z 23. jednání FV. Zápis je součástí podkladů pro zasedání ZM.

Výsledek předběžné finanční kontroly:

  • Finanční kontrola z pohledu zajištění zdrojů na předfinancování projektu viz stanovisko EO. 

Právní posouzení: 

  • Návrh je předkládán Zastupitelstvu města Jihlavy na základě ustanovení § 84 odst. 1 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, podle něhož zastupitelstvo obce rozhoduje ve věcech patřících do samostatné působnosti obce, kdy takovou věcí je i předkládaná záležitost.
  • Návrh se současně předkládá v souladu s ustanovením § 84 odst. 2 písm. b) zákona o obcích, upravujícím pravomoc zastupitelstva obce rozhodovat o rozpočtu obce, kdy předkládaný návrh se dotýká rozpočtu obce.