Znak
Magistrát města Jihlavy

Zastupitelstvo města Jihlavy
21. zasedání dne 21.9.2021
45/21

V Jihlavě dne

NÁVRH č. 21-6617: Návrh na schválení Standardů pro plánování, projektování, výstavbu, správu, údržbu a provozování vodovodů a kanalizací na území statutárního města Jihlavy

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města Jihlavy
schvaluje

Standardy pro plánování, projektování, výstavbu, správu, údržbu a provozování vodovodů a kanalizací na území statutárního města Jihlavy 


Provede: MOTermín: 21.9.2021


Jméno, odbor/funkcePodpis
PředkladatelIng. arch. Martin Laštovička
ZpracovatelMgr. Zdeněk Pícha
  Jméno, odbor/funkce Stanovisko
Právní posouzení Mgr. Herbert Pesch, KT/právník ANO
Finanční kontrola není relevantní  
Stanoviska dotčených odborů Ing. arch. Aleš Stuchlík ANO
Ing. Alena Kottová, ORM / vedoucí odboru ANO
Dr. Ing. et Ing. Lubomír Dohnal, OD / vedoucí odboru ANO
Stanoviska dotčených komisí rady města a výborů zastupitelstva města    
Tajemník Mgr. Ing. Evžen Zámek  


Přílohy:
Příloha č.1: 21-6617-p13416 - příloha návrhu do 21.ZM technické standardy.pdf
Důvodová zpráva

Popis problému:

 

Zastupitelstvo města Jihlavy schválilo na svém 15. zasedání dne 3. 11. 2020 usnesením č. 368/20-ZM uzavření Smlouvy o pachtu a provozování vodovodů kanalizací pro veřejnou potřebu mezi statutárním městem Jihlava (dále jen Město) a společností SLUŽBY MĚSTA JIHLAVY s.r.o. (dále jen SMJ) Tato smlouva byla uzavřena pod ev. č. 1576/MO/2020. 

Na základě čl. VIII., odst. 6., bodu 6.1 b) výše uvedené smlouvy mají SMJ povinnost zpracovat a aktualizovat "Technické standardy" pro Vodovody a Kanalizace. Jedná se o dokument, který popisuje postupy, které provázejí stavbu vodovodu nebo kanalizace od stádia Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina až po kolaudaci vodovodního nebo kanalizačního řadu, a to včetně přípojek. Jsou zde rovněž uvedeny postupy, kterých využijí i další subjekty provádějící svou činnost v blízkosti vodovodních nebo kanalizačních řadů a souvisejících zařízení. Na tento dokument je také odkazováno v Manuálu pro výstavbu, který je přílohou Zásad pro spolupráci s investory na rozvoji veřejné infrastruktury statutárního města Jihlavy, schválených ZMJ usnesením č. 419/20 dne 17. 12. 2020.

 

Cílem tohoto dokumentu je především:

  • Docílit standardizace vybraných parametrů vodovodů nebo kanalizací, které Město vlastní nebo je oprávněno s nimi nakládat. 
  • Poskytnout projektantům, investorům a stavebním firmám dílčí technický návod k projektování a budování staveb vodovodu nebo kanalizace.
  • Usilovat o efektivní poměr mezi investičními a provozními náklady na straně jedné a životností nově budované či rekonstruované vodovodní nebo kanalizační sítě na straně druhé.
  • Nepřipustit zabudování stavebních materiálů nízké či průměrné kvality, vykazující krátkou nebo průměrnou životnost, v důsledku, které by bylo nutné relativně brzy investovat do obnovy a rekonstrukce vodovodní nebo kanalizační sítě.
  • Docílit dlouhá životnosti staveb vodovodů a kanalizací.

 

 

Návrh řešení (případně alternativní návrhy):

 

Majetkový odbor navrhuje schválit Standardy pro plánování, projektování, výstavbu, správu, údržbu a provozování vodovodů a kanalizací na území statutárního města Jihlavy .

 

Stanoviska dotčených odborů:

 

ORM: nemá k zaslanému návrhu připomínek.

 

OD: nemá k návrhu připomínky.

 

ÚMA: S návrhem souhlasíme.

 

Stanoviska komise RM / výboru ZM: -

 

 

 

Výsledek předběžné finanční kontroly: -

 

 

 

Právní posouzení:

Návrh je předkládán na základě a v souladu s ustanovením § 84 odst. 1 zákona o obcích. Jak již je uvedeno výše v části popis problému, Standardy pro plánování, projektování, výstavbu, správu, údržbu a provozování vodovodů a kanalizací na území statutárního města Jihlavy jako dokument navazuje na Manuál pro výstavbu, který je přílohou Zásad pro spolupráci s investory na rozvoji veřejné infrastruktury statutárního města Jihlavy, schválených ZMJ usnesením č. 419/20 dne 17. 12. 2020.