Znak
Magistrát města Jihlavy

Zastupitelstvo města Jihlavy
21. zasedání dne 21.9.2021
20/21

V Jihlavě dne

NÁVRH č. 21-6607: Návrh na schválení nové akce, aktualizace seznamu jmenovitých akcí na rok 2021 a provedení rozpočtového opatření

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města Jihlavy
schvaluje

novou akci

 

"Oprava havarijního stavu kanalizace ul. Na Kopci"


Provede: EOTermín: 5.10.2021
schvaluje

provedení rozpočtového opatření snížení tř. 6 Kapitálové výdaje (Majetkový odbor) - ČOV Jihlava - obnova a výměna technologie                                         4 000 000,- Kč

 

zvýšení tř. 5 Běžné výdaje (Majetkový odbor) - Oprava havarijního stavu kanalizace ul. Na Kopci ve výši                                                                                  4 000 000,- Kč                             


Provede: EOTermín: 5.10.2021


Jméno, odbor/funkcePodpis
PředkladatelIng. arch. Martin Laštovička
ZpracovatelMgr. Zdeněk Pícha
  Jméno, odbor/funkce Stanovisko
Právní posouzení JUDr. Hana Pospíchalová, KT/právník ANO
Finanční kontrola Ing. Petr Štěpán, MO/vedoucí odboru ANO
Stanoviska dotčených odborů Mgr. Bc. Jan Jaroš, MPA, EO/vedoucí odboru ANO
Dr. Ing. et Ing. Lubomír Dohnal, OD / vedoucí odboru ANO
Stanoviska dotčených komisí rady města a výborů zastupitelstva města Finanční výbor bude projednáno - viz v textu důvodové zprávy
   
Tajemník Mgr. Ing. Evžen Zámek  


Důvodová zpráva

Popis problému:

 

Statutární město Jihlava má zpracovaný plán financování obnovy (PFO) na vodohospodářský majetek, který je veden v majetkové a provozní evidenci města.

 

Aktualizovaný PFO na rok 2021 byl schválen na 20. ZM dne 29. 6. 2021 usnesením č. 168/21-ZM

 

Vlastník vodovodů a kanalizací je dále povinen sestavit a aktualizovat seznam jmenovitých akcí uvažovaných k obnově. Seznam jmenovitých akcí se nyní doplňuje o akci "Oprava havarijního stavu kanalizace ul. Na Kopci".

 

V průběhu srpna 2021 byl během zhotovování kanalizačních přípojek pro akci "Transformace Domova Kamélie Křižanov III. - Výstavba Jihlava", jejímž investorem je Kraj Vysočina, objeven havarijní stav kanalizace v ul. Na Kopci o délce cca 40 m a nebylo tak možné přípojky napojit. Další kontrolou byl zjištěn havarijní stav dalších cca 130 m kanalizace. Oprava kanalizace v takové délce již má charakter obnovy a proto musí být zařazena na seznam jmenovitých akcí uvažovaných k obnově. Zároveň Musí být oprava provedena ještě do konce roku 2021, tak aby mohly být zkolaudovány objekty Domova Kamélie. Přílohou č. 1 tohoto návrhu je orientační mapka se zákresem havarijního stavu.

 

Jedná se o opravu stávající VHI, provozní náklady realizované akce bude hradit Provozovatel VHI. 

 

Seznam jmenovitých akcí uvažovaných k obnově v roce 2021 vychází z pravidel uvedených v příloze č. 18 Vyhlášky Ministerstva zemědělství č.428/2001 Sb., kterou se provádí zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích, v platném znění.

 

Návrh řešení (případně alternativní návrhy):

 

Majetkový odbor navrhuje zařadit akci "Oprava havarijního stavu kanalizace ul. Na Kopci" do seznamu jmenovitých akcí uvažovaných k obnově v roce 2021 a schválit rozpočtové opatření.

 

Stanoviska dotčených odborů:

 

EO: nemá k návrhu připomínky

 

OD: nemá k návrhu připomínky, pokud budou při provádění prací a zpětné obnově povrchů místních komunikací dodrženy podmínky stanovené pověřeným správcem místních komunikací

 

Stanoviska komise RM / výboru ZM:

 

Stanovisko FV je uvedeno pod příslušným usnesením v zápisu z 23. jednání FV. Zápis je součástí podkladů pro zasedání ZM.

 

Výsledek předběžné finanční kontroly:

 

Kladné stanovisko vyjádřeno souhlasem v tabulce.

 

Právní posouzení:

 

 

Návrh na schválení nové akce "oprava havarijního stavu kanalizace ul. Na Kopci" je předkládán Zastupitelstvu města Jihlavy dle ust. § 84 odst. 1 zákona o obcích, na základě něhož zastupitelstvo obce rozhoduje ve věcech patřících do samostatné působnosti obce.

Návrh na provedení rozpočtového opatření se předkládá ke schválení Zastupitelstvu města Jihlavy v rámci jeho vyhrazené pravomoci dle § 84 odst. 2 písm. b) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, na jehož základě je zastupitelstvu obce vyhrazeno schvalovat rozpočet obce. S uvedenou pravomocí zastupitelstva obce souvisí i jeho rozhodování o změnách schváleného rozpočtu obce.

Návrh je předkládán v souladu s ust. § 16 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, upravujícím důvody změn rozpočtu obce.