Znak
Magistrát města Jihlavy

Zastupitelstvo města Jihlavy
21. zasedání dne 21.9.2021
41/21

V Jihlavě dne 19. 8. 2021

NÁVRH č. 21-6561: Návrh na neuplatnění předkupního práva k rekreační chatě č.ev. 2 v k.ú. Bedřichov u Jihlavy

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města Jihlavy
neschvaluje

uplatnění předkupního práva dle § 3056 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění, ke stavbě pro rodinnou rekreaci č.ev. 2 na pozemku p.č. 433/62 - lesní pozemek v k.ú. Bedřichov u Jihlavy, obec Jihlava ve vlastnictví statutárního města Jihlavy, za kupní cenu 550.000 Kč.


Provede: MO - oddělení domůTermín: 29.10.2021


Jméno, odbor/funkcePodpis
PředkladatelIng. arch. Martin Laštovička
ZpracovatelMiluše Šustrová
  Jméno, odbor/funkce Stanovisko
Právní posouzení JUDr. Hana Pospíchalová, KT/právník ANO
Finanční kontrola Ing. Petr Štěpán, MO, vedoucí odboru ANO
Stanoviska dotčených odborů Ing. arch. Aleš Stuchlík, ÚMA, vedoucí odboru ANO
   
Stanoviska dotčených komisí rady města a výborů zastupitelstva města Majetková komise ANO
   
Tajemník Mgr. Ing. Evžen Zámek  


Důvodová zpráva

Popis problému:

Předkládáme zastupitelstvu města k projednání návrh na neuplatnění předkupního práva statutárního města Jihlavy jako vlastníka pozemku p.č. 433/62 - lesní pozemek v k.ú. Bedřichov u Jihlavy, obec Jihlava (u Pávovského rybníka) ke stavbě pro rodinnou rekreaci č.ev. 2 na tomto pozemku situované.

Statutární město Jihlava je vlastníkem pozemku p.č. 433/62 - lesní pozemek v k.ú. Bedřichov u Jihlavy o výměře 34 m2 zapsaného v katastru nemovitostí vedeném Katastrálním úřadem pro Vysočinu, Katastrální pracoviště Jihlava, na listu vlastnictví č. 10001 pro k.ú. Bedřichov u Jihlavy, obec Jihlava.

Na uvedeném pozemku se nachází stavba pro rodinnou rekreaci - chata č.ev. 2 zapsaná v katastru nemovitostí na listu vlastnictví č. 3175 pro k.ú. Bedřichov u Jihlavy, obec Jihlava, ve vlastnictví ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ .

Dle § 3056 odst. 1) zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (OZ) platí:

"Vlastník pozemku, na němž je zřízena stavba, která není podle dosavadních právních předpisů součástí pozemku a nestala se součástí pozemku ke dni nabytí účinnosti tohoto zákona, má ke stavbě předkupní právo a vlastník stavby má předkupní právo k pozemku. Předkupní právo vlastníka pozemku se vztahuje i na podzemní stavbu na stejném pozemku, která je příslušenstvím nadzemní stavby. K ujednáním vylučujícím nebo omezujícím předkupní právo se nepřihlíží."

Paní ░░░░ ░░░░ ░ uzavřela dne 5. 8. 2021 s kupujícími manž. ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ kupní smlouvu na prodej uvedené chaty za kupní cenu 550.000 Kč. Dne 6. 8. 2021 jsme obdrželi nabídku ke koupi uvedené stavby dle § 3056 OZ za kupní cenu 550.000 Kč.

SML Jihlava, s.r.o. jako správce lesních pozemků sousedících s výše uvedenou stavbou a jako pachtýř lesních pozemků ve vlastnictví statutárního města Jihlavy nemá dle vyjádření zájem ani možnost uvedenou rekreační chatu jakýmkoliv způsobem využívat pro potřeby lesnického hospodaření, k případnému prodeji stavby jejím vlastníkem třetí osobě nemá žádné námitky.

Návrh řešení (případně alternativní návrhy):

Neuplatnit předkupní právo dle § 3056 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění, ke stavbě č.ev. 2 dle návrhu usnesení.

Stanoviska dotčených odborů:

ÚMA MmJ: nevyžadujeme uplatnění předkupního práva

Stanoviska komise RM / výboru ZM:

17. 8. 2021 - Majetková komise Rady města Jihlavy nedoporučila (0:8:0) nabídku (doručena 6. 8. 2021) ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░ , vlastnice stavby pro rodinnou rekreaci, budovy s ev. č. 2 na pozemku statutárního města Jihlavy p.č. 433/62 - lesní pozemek o výměře 34 m2 v k.ú. Bedřichov u Jihlavy, obec Jihlava, ke koupi uvedené stavby na základě zákonného předkupního práva dle § 3056 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění, za kupní cenu 550.000 Kč s ohledem na uzavřenou kupní smlouvu ze dne 5. 8. 2021.

SML Jihlava s.r.o.: jako odborný lesní hospodář a jako správce lesních pozemků sousedících s výše uvedenou stavbou a jako pachtýř lesních pozemků ve vlastnictví statutárního města Jihlavy nemá zájem ani možnost uvedenou rekreační stavbu jakýmkoliv způsobem využívat pro potřeby lesnického hospodářství, příp. prodeji stavby nejsou žádné námitky.

 

Výsledek předběžné finanční kontroly:

Předběžná finanční kontrola provedena v souladu se zákonem o finanční kontrole č. 320/2001 Sb. a v souladu s vnitřními předpisy. S ohledem na předkládaný návrh na neuplatnění předkupního práva ke stavbě nepředstavuje tento návrh potřebu na straně výdajové rozpočtu.

Právní posouzení:

Návrh na neuplatnění předkupního práva ke stavbě pro rodinnou rekreaci je předkládán ke schválení Zastupitelstvu města Jihlavy v rámci jeho vyhrazené pravomoci dle ust. § 85 písm. a) zákona o obcích, dle kterého je zastupitelstvu obce vyhrazeno kromě jiného rozhodovat o nabytí a převodu hmotných nemovitých věcí.

Návrh na neuplatnění předkupního práva je předkládán v souladu s ust. § 3056 odst. 1 občanského zákoníku, který upravuje předkupní právo vlastníka pozemku ke stavbě. Dle citovaného ustanovení má vlastník pozemku, na němž je zřízena stavba, která není součástí pozemku, ke stavbě předkupní právo. Předkupní právo dle ust. § 3056 občanského zákoníku má povahu zákonného předkupního práva a aplikují se na něj ust. § 2140 a násl. občanského zákoníku. Dle ust. § 2144 odst. 3 občanského zákoníku nekoupí-li předkupník nabídnutou věc, zůstává mu předkupní právo zachováno.