Znak
Magistrát města Jihlavy

Zastupitelstvo města Jihlavy
21. zasedání dne 21.9.2021
40/21

V Jihlavě dne 31.8.2021

NÁVRH č. 21-6902: Návrh na vyřazení nedokončeného dlouhodobého hmotného majetku

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města Jihlavy
schvaluje

vyřazení nedokončeného dlouhodobého hmotného majetku:

 

1) projektová dokumentace na akci: Horácký zimní stadion, Jihlava - Rekonstrukce technologie chlazení a ledové plochy (projektové a inženýrské práce) z účtu 042 11 Nedokončený DHM v hodnotě 164 450,- Kč,

 

2) projektová dokumentace na akci: DDM JI, Brněnská - Rekonstrukce elektroinstalace z účtu 042 11 Nedokončený DHM v hodnotě 120 000,- Kč a

 

3) DPS - porovnávací studie vytápění z účtu 042 11 Nedokončený DHM v hodnotě 90 440,- Kč.


Provede: EOTermín: 31.10.2021


Jméno, odbor/funkcePodpis
PředkladatelIng. arch. Martin Laštovička
ZpracovatelBc. Ondřej Stránský
  Jméno, odbor/funkce Stanovisko
Právní posouzení JUDr. Věra Hromadová, KT/právník ANO
Finanční kontrola Ing. Petr Štěpán, MO/vedoucí odboru ANO
Stanoviska dotčených odborů Mgr. Bc. Jan Jaroš, DiS., MPA, EO/vedoucí odboru ANO
   
Stanoviska dotčených komisí rady města a výborů zastupitelstva města Finanční výbor - bude projednáno - viz v textu důvodové zprávy  
   
Tajemník Mgr. Ing. Evžen Zámek  


Důvodová zpráva

Popis problému:

Předmětem tohoto návrhu jsou návrhy na vyřazení projektových dokumentací na investiční akce, které následně nebyly z níže uvedených důvodů použity pro následnou realizaci dotčené akce/díla.

 

1) PD na akci: Horácký zimní stadion, Jihlava - Rekonstrukce technologie chlazení a ledové plochy (projektové a inženýrské práce).

 

V roce 2018 bylo na základě odborného posouzení stávající technologie chlazení horáckého zimního stadionu (21 let v provozu, většina komponentů a prvků technicky a morálně zastaralá, problematické opravy vzhledem k špatné dostupnosti náhradních dílů, špatný stav betonových vrstev ledové plochy - plocha se drolí, na několika místech dochází k špatnému prochlazování) usnesením Zastupitelstva města Jihlavy č. 162/18-ZM schváleno provedení rozpočtového opatření spočívající v přesunu finančních prostředků z tř. 5 Běžné výdaje do tř. 6 Kapitálové výdaje na akci: Horácký zimní stadion, Jihlava - Rekonstrukce technologie chlazení a ledové plochy (projektové a inženýrské práce).

 

Následně bylo tehdejším OSR-MMJ administrováno výběrové řízení na dodavatele výše uvedené projektové dokumentace vč. inženýrské činnosti.

 

V rámci tohoto výběrového řízení byla jako nejvhodnější vyhodnocena nabídka uchazeče: AS PROJECT CZ s.r.o., IČO: 260 95 254 a následně s touto společností byla dne 27.8.2018 uzavřena smlouva o dílo, ev. číslo 1293/OSR/2018.

 

Předmětem díla bylo provedení následujících stupňů PD:

 

Studie

 

112.700,- Kč

Geodetické a průzkumné práce (zaměření stávajícího stavu, apod.)

 

40.250,- Kč

Činnost koordinátora BOZP v přípravné fázi

 

11.500,- Kč

Projekt pro společné územní a stavební řízení vč. inženýrské činnosti (varianta A)

 

627.400,- Kč

Projekt pro stavební povolení  vč. inž. činnosti (varianta B)

 

499.750,- Kč

Projekt pro provádění stavby vč. inž. činnosti

 

150.000,- Kč

Autorský dozor

 

154.368,- Kč

 

Ceny jsou uvedeny bez DPH.

 

Dne 10.12.2018 Zastupitelstvo města Jihlavy svým usnesením č. 89/18-ZM schválilo zrušení části usnesení č. 425/17-ZM ze dne 11. 12. 2017 v rozsahu postupu výměny střechy Horáckého zimního stadionu v Jihlavě metodou Design-Build dle smluvních podmínek FIDIC (žlutá kniha) v souladu s důvodovou zprávou a dále usnesením č. 90/18-ZM schválilo postup dalších prací souvisejících s vypsáním užší  architektonické soutěže o návrh na Nový Horácký zimní stadion v Jihlavě dle důvodové zprávy.

 

Za účelem zajištění výše uvedené architektonické soutěže byla ustanovena pracovní skupina, která dne 17.12.2018, s ohledem na přípravu výše uvedené soutěže, navrhnula možnost prověření ukončení rozpracovaného projektu na akci: Horácký zimní stadion, Jihlava - Rekonstrukce technologie chlazení a ledové plochy (projektové a inženýrské práce) dohodou.

 

OSR - MMJ následně oslovil zhotovitele tohoto projektu a ten projevil vůli uzavřít dohodu o zániku smlouvy o dílo, která byla následně uzavřena dne 29.1.2019, pod ev. číslem 102/OSR/2019. Zhotovitelem byla dříve vyfakturována pouze dílčí část plnění (studie proveditelnosti, geodetické a průzkumné práce a činnost koordinátora BOZP v přípravné fázi), která byla protokolárně zástupci objednateli předána dne 29.10.2018. Uzavřením dohody bylo smluvními stranami konstatováno, že jsou mezi objednatelem a zhotovitelem veškeré finanční nároky, vyplývající z výše uvedené smlouvy vypořádány.

 

2) PD na akci: DDM JI, Brněnská - Rekonstrukce elektroinstalace.

 

V roce 2012 byla statutárním městem Jihlava (prostřednictvím OŠKT) zajištěna projektová dokumentace na rekonstrukci silové a slaboproudé elektroinstalace pro objekt Brněnská 29 v Jihlavě, který byl tehdy pronajat Domu dětí a mládeže. Tato organizace dále užívala objekt Brněnská 46 v Jihlavě. V průběhu let 2014 - 2015 byla pro potřeby této organizace provedena celková rekonstrukce domu Brněnská 46 v Jihlavě a po ukončení této rekonstrukce (červenec 2015) byla veškerá činnost a provoz od 1.10.2015 přesunuta do tohoto objektu. Objekt Brněnská 29 byl výše uvedenou organizací vystěhován a uvolněn. Z tohoto důvodu došlo dále k jeho inventárnímu předání z OŠKT na tehdejší OSR a to včetně vyhotovené, avšak nerealizované projektové dokumentace na rekonstrukci elektroinstalace. Projektová dokumentace na rekonstrukci elektroinstalace byla navržena pro potřeby a fungování Domu dětí a mládeže a pro jiné účely je nepoužitelná.

 

3) DPS - porovnávací studie vytápění.

 

V roce 2008 byla tehdejším OSR zajištěna Porovnávací studie vytápění, která měla posoudit a navrhnout možnou změnu vytápění těchto domů s pečovatelskou službou:

 

- Brtnická 15, Jihlava

- Žižkova 106-108, Jihlava

- Jiráskova 18-20-22-24-26, Jihlava

- Karoliny Světlé 7-9-11-13-15, Jihlava

- Boženy Němcové 2-4, Jihlava

 

Tyto domy s pečovatelskou službou byly v roce zadání studie doposud vytápěny lokálními zdroji tepla. V rámci studie měla být posouzena jejich možná změna na jiný (centrální/dálkový) způsob dodávek tepla popř. ohřevu teplé užitkové vody tak, aby bylo nový způsob pro uživatele těchto domů komfortnější, pohodlnější a bezpečnější z hlediska eliminace problematiky provozu a obsluhy lokálních plynových zařízení v bytových jednotkách (plynová kamna WAF, plynové ohřívače vody).

 

Pro dům Brtnická 15 v Jihlavě bylo v rámci studie navrženo provedení nové centrální plynové kotelny v domě, která by sloužila i pro ohřev teplé užitkové vody.

 

V domě Brtnická 15 v Jihlavě byla centrální plynová kotelna zřízena v roce 2010 v rámci projektu: " Energeticky úsporné projekty Jihlava - sociální zařízení, II. etapa" a to spolu s dalšími stavebními úpravami (zateplení objektu, výměna střešní krytiny, odvlhčení zdiva, rekonstrukce zdravotně technické instalace, apod.).

 

V domě Žižkova 106-108 v Jihlavě bylo v rámci studie navrženo provedení nové centrální plynové kotelny v domě, která by sloužila i pro ohřev teplé užitkové vody.

 

V domě Žižkova 106 v Jihlavě byla centrální plynová kotelna zřízena v letech 2017 - 2018 v rámci projektu: "Rekonstrukce objektu ul. Žižkova 106, Jihlava, pro potřeby Integrovaného centra sociálních služeb a to spolu s dalšími stavebními úpravami.

 

POZN. Dům Žižkova 108 v Jihlavě  byl v roce 2018 prodán Diecézní charitě Brno.

 

Pro domy Jiráskova 18-20-22-24-26, Karoliny Světlé 7-9-11-13-15 a Boženy Němcové 2-4 bylo v rámci studie navrženo provedení nových celkem čtyř centrálních plynových kotelen a to vždy v jednom z výše uvedených domů, které by zajišťovaly dodávku tepla a ohřev teplé užitkové vody vždy do daného troj-bloku těchto domů, které tvoří stavebně jeden celek.

 

Požadavek na realizaci změny vytápění výše uvedených domů je spolu s dalšími stavebními úpravami (výměna střešních krytin, dodatečné izolace suterénního zdiva, přístavba výtahů, apod.) evidován v přehledu kapitálových požadavků, akcí a projektů statutárního města Jihlavy. Finanční prostředky na pořízení projektové dokumentace a na následnou realizaci této rozsáhlé investiční akce však doposud nebyly schváleny.

 

Vzhledem k datu pořízení studie je navrženo její vyřazení. Návrhy z této studie v rámci domů Brtnická 15 a Žižkova 106 byly následně realizovány. Návrhy z této studie v rámci domů Jiráskova 18-20-22-24-26, Karoliny Světlé 7-9-11-13-15 a Boženy Němcové 2-4 realizovány nebyly, avšak obecně platné a zásadní závěry z této studie jsou i nadále použitelné.

 

 

Návrh řešení (případně alternativní návrhy):

MO navrhuje schválení vyřazení výše uvedeného nedokončeného majetku stanoveným způsobem.

 

Stanoviska dotčených odborů:

EO: nemá k návrhu připomínky.

 

Stanoviska komise RM / výboru ZM:

Stanovisko FV je uvedeno pod příslušným usnesením v zápisu z 23. jednání FV. Zápis je součástí podkladů pro zasedání ZM.

 

Výsledek předběžné finanční kontroly:

Předběžná finanční kontrola byla provedena s kladným výsledkem. Kladné stanovisko doloženo podpisem v garanční doložce.

 

Právní posouzení:

Návrh se předkládá Zastupitelstvu města Jihlavy na základě jeho pravomoci dle § 84 odst. 1 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), podle něhož zastupitelstvo obce rozhoduje ve věcech náležejících do samostatné působnosti obce.

 

Návrh se předkládá na základě a v souladu s vnitřním předpisem č. 15/2018 Směrnice o hospodaření s majetkem statutárního města Jihlavy, který upravuje rovněž vyřazování dlouhodobého majetku. Podle Části V., Čl. I, odst. 6), písm. c) tohoto vnitřního předpisu o vyřazení nedokončeného majetku (SÚ 041, 042) - tzv. zmařené investice, rozhoduje zastupitelstvo města.