Znak
Magistrát města Jihlavy

Zastupitelstvo města Jihlavy
21. zasedání dne 21.9.2021
14/21

V Jihlavě dne 25.8.2021

NÁVRH č. 21-6598: Návrh na provedení rozpočtového opatření

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města Jihlavy
schvaluje

zařazení nové akce "Úprava prostranství při ulici Brněnská v Jihlavě" a

 

s c h v a l u j e

 

provedení rozpočtového opatření - přesun v rámci rozpočtu odboru rozvoje města tř. 6 Kapitálové výdaje z akce "U Mincovny 6 a 8 - rekonstrukce" na akci "Úprava prostranství při ulici Brněnská v Jihlavě" ve výši 130 000 Kč dle důvodové zprávy

 

 

 

Provede:                                                                                         Termín: 5. 10. 2021

ekonomický odbor



Jméno, odbor/funkcePodpis
PředkladatelMgr. Petr Ryška
ZpracovatelHedvika Bojanovská
  Jméno, odbor/funkce Stanovisko
Právní posouzení JUDr. Věra Hromadová, KT/právník ANO
Finanční kontrola Ing. Alena Kottová, ORM / vedoucí odboru ANO
Stanoviska dotčených odborů Mgr. Bc. Jan Jaroš, MPA, EO / vedoucí odboru ANO
Ing. Petr Štěpán, MO / vedoucí odboru ANO
Ing. arch. Aleš Stuchlík, ÚMA / vedoucí útvaru ANO
Stanoviska dotčených komisí rady města a výborů zastupitelstva města Finanční výbor bude projednáno - viz v textu důvodové zprávy
   
Tajemník Mgr. Ing. Evžen Zámek  


Důvodová zpráva

Popis problému:

Jedná se o návrh na schválení zařazení nové akce "Úprava prostranství při ulici Brněnská v Jihlavě" do rozpočtu města a na rozpočtové opatření - přesun finančních prostředků na tuto akci v rámci rozpočtu odboru rozvoje města tř. 6 Kapitálové výdaje z dokončené akce "U Mincovny 6 a 8 - rekonstrukce". Jedná se o nevyčerpané finanční prostředky po dokončení stavby.

 

V souladu se závěrem z investiční porady ze dne 19. 8. 2021 je předkládán tento návrh na schválení zařazení nové akce "Úprava prostranství při ulici Brněnská v Jihlavě" a schválení finančních prostředků ve výši 130 000 Kč do rozpočtu ORM na zajištění projektové dokumentace. V případě schválení rozpočtového opatření bude případný návrh na schválení způsobu provedení výběrového řízení v souladu s VNPR Pravidla pro zadávání veřejných zakázek statutárního města Jihlavy předložen ke schválení Radě města Jihlavy.

 

Jedná se o záměr úpravy prostoru při ulici Brněnská, rozkládající se na parcelách č. 1455, 1456, 1457 1424/1 a 1424/2 v k. ú. Jihlava.

V současné podobě je dotčený prostor zatravněnou plochou přibližně trojúhelníkového půdorysu se stopami po někdejším sportovním hřišti v jejím těžišti. Ze západní strany jej vymezují městské hradby, z jihu komunikace, chodník a opěrná zeď z betonových bloků při ulici Brněnská. Ve východním cípu se nachází dvojice vzrostlých stromů a pod nimi dvě zanedbané lavičky. Prostor bezprostředně sousedí také s budovou a areálem DDM.

Záměrem zamýšlené úpravy je toto veřejné prostranství zkulturnit a zatraktivnit pro uživatele všech věkových skupin zejména prostřednictvím osazení mobiliáře, který zde umožní pobyt i aktivity jak dětí, tak dospělých. Prostor je součástí MPR, proto musí být úprava v souladu s požadavky památkové péče.

 

Náklady na realizaci jsou předpokládány ve výši 1 mil. Kč. Požadavek na tyto finanční prostředky je zahrnut do návrhu rozpočtu na r. 2022.

 

S ohledem na skutečnost, že na akci byla Útvarem městského architekta představena pouze prvotní ideová studie, která v době po podání tohoto návrhu dozná zřejmě změn, není možné budoucím správcem navýšení ročních provozních nákladů stanovit.

Akce byla schválena na investiční poradě dne 19.8.2021.

 

Návrh řešení (případně alternativní návrhy):

Schválení nové akce do rozpočtu a schválení provedení rozpočtového opatření.

 

Stanoviska dotčených odborů:

  • Ekonomický odbor - nemá k návrhu připomínky. EO zařadil v investičním plánu realizaci akce pod akci Doplnění herních prvků na dětská hřiště v Jihlavě (ř. 75).
  • Majetkový odbor - nemá připomínky k předloženému  návrhu.
  • ÚMA - souhlasí

 

Stanoviska komise RM / výboru ZM:

  • Stanovisko FV je uvedeno pod příslušným usnesením v zápisu z 23. jednání FV. Zápis je součástí podkladů pro zasedání ZM
     
     

Výsledek předběžné finanční kontroly:

  • Finanční kontrola byla provedena dle zákona. S ohledem na skutečnost, že se jedná o novou akci, podléhá schválení akce do rozpočtu širšímu ekonomickému posouzení.

 

Právní posouzení:

  • Návrh se předkládá v souladu s ustanovením § 16 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, upravujícím důvody změn rozpočtu obce.
  • Návrh se předkládá Zastupitelstvu města Jihlavy k rozhodnutí v rámci jeho vyhrazené pravomoci dle § 84 odst. 2 písm. b) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, na jehož základě je zastupitelstvu obce vyhrazeno schvalovat rozpočet obce.
  • S uvedenou pravomocí zastupitelstva obce souvisí i jeho rozhodování o změnách schváleného rozpočtu obce.