Znak
Magistrát města Jihlavy

Zastupitelstvo města Jihlavy
21. zasedání dne 21.9.2021
10/21

V Jihlavě dne 24. 8. 2021

NÁVRH č. 21-6588: Návrh na schválení dodatku č. 2 ke Smlouvě o poskytování služeb obecného hospodářského zájmu na projekt ,,Centrum dokumentárního filmu"

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města Jihlavy
schvaluje

uzavření dodatku č. 2 ke smlouvě o poskytování služeb obecného hospodářského zájmu na projekt "Centrum dokumentárního filmu" dle přílohy č. j. MMMJ/OŠKT/169860/2021, UID: jihlvp21v01urh a v souladu s důvodovou zprávou.


Provede: OŠKTTermín: 31.12.2021


Jméno, odbor/funkcePodpis
PředkladatelMgA. Karolína Koubová, primátorka
ZpracovatelAlena Zápotočná
  Jméno, odbor/funkce Stanovisko
Právní posouzení
JUDr. Hana Pospíchalová, KT/právník
 
ANO
Finanční kontrola    
Stanoviska dotčených odborů Mgr. Bc. Jan Jaroš, Dis. MPA, EO/ vedoucí odboru ANO
   
Stanoviska dotčených komisí rady města a výborů zastupitelstva města    
   
Tajemník Mgr. Ing. Evžen Zámek  


Důvodová zpráva

Popis problému:

 

Vznik Centra dokumentárního filmu v Jihlavě

 

Zejména díky zásluze Festivalu dokumentárních filmů, který má světový formát, stala  se Jihlava střediskem dokumentárního filmu v rámci České republiky i Evropy.

 

Centrum dokumentárních filmů (CDF) provozuje smluvní partner od r. 2015 - DOC. Dream services s.r.o. (společnost), je interaktivním kulturním prostorem, které vyjma archivu/knihovny dokumentárních filmů  nabízí i další velmi zajímavé aktivity. Jde zejména o vzdělávací činnost, přednáškové cykly, audiovizuální výchovu, výzkumnou činnost, organizaci mezinárodních seminářů, workshopů atp. Centrum se během 6 let podařilo rozvinout do organizace, která spolupracuje se 24 školami z Jihlavy a okolí.

 

Vzdělávacími programy prošlo přes 11.600 návštěvníků, CDF uskutečnilo 600 lekcí a různorodých akcí.

 

Ve spolupráci s MFDF Ji.hlava zviditelnilo hlas jihlavských studentů v sekci Česká radost. Dramaturgicky se podílí na festivalovém doprovodném programu pro děti Ji.hlava dětem.

 

Během posledních tří let vybudovalo velkou sbírku odborné literatury a filmových kolekcí.

 

Od r. 2020 realizuje dokumentární i propagační videa pro různé neziskové a rozpočtové organizace v regionu.

 

Tříletý dodatek smlouvy (2019 - 2021) garantoval částku 400.000 Kč/rok.

 

CDF má vícezdrojové financování - Státní fond kinematografie, MK ČR, Kraj Vysočina, Aktive Citizens Fund.

 

Centrum hledá cesty jak generovat vlastní příjmy.

 

Koncem roku 2021 vyprší platnost smlouvy. Společnost si požádala 31. 5. 2021 pod č. j. MMJ/OŠKT/99667/2021 o prodloužení smlouvy na následující období 2022 - 2024 a z důvodu udržení fungování  a další rozvoj projektu požádala o navýšení podpory  o částku 100.000 Kč, tj. celkově na částku 500.000 Kč.

 

Zároveň CDF požádala o navýšení i ostatní zdroje financování (MK ČR, Kraj Vysočina), které podporu přislíbily.

 

 

Návrh řešení (případně alternativní řešení):

OŠKT doporučuje uzavření dodatku č. 2 ke Smlouvě. Jedná se o ojedinělý projekt, který v rámci ČR funguje v Jihlavě. Nabídku vzdělávacích programů využívají nejen školáci a studenti, ale i senioři. CDF se aktivně zapojilo do jihlavského kulturního dění a reaguje na podněty přicházející přímo ze škol.

 

Stanoviska dotčených odborů:

 

Ekonomický odbor: schválení smlouvy bude mít dopad na navýšení výdajové stránky rozpočtu OŠKT na roky 2022-2024. Ekonomický odbor doporučuje, aby v dlouhodobém horizontu nedocházelo k navyšování podílu fakultativních výdajů v rozpočtu města.

 

 

Právní posouzení: 

Návrh na uzavření dodatku ke smlouvě o poskytování služeb obecného hospodářského zájmu na projekt "Centrum dokumentárního filmu" je předkládán ke schválení Zastupitelstvu města Jihlavy v rámci jeho vyhrazené pravomoci dle ust. § 85 písm. c) zákona o obcích, na základě něhož je zastupitelstvu obce vyhrazeno rozhodovat o poskytování dotací nad 50 tis. Kč v jednotlivém případě fyzickým nebo právnickým osobám a uzavření veřejnoprávních smluv o jejich poskytování včetně dodatků k těmto smlouvám.

Návrh na uzavření dodatku je předkládán v souladu s ust. § 1091 občanského zákoníku, dle kterého jsou smluvní strany oprávněny si sjednat změnu svých práv a povinností, přičemž změna spočívá v prodloužení doby trvání smlouvy a navýšení vyrovnávací platby.

Prodloužení doby trvání smlouvy je v souladu s Rozhodnutím Komise EU č. 2012/21/EU o použití čl. 106 odst. 2 Smlouvy o fungování EU na státní podporu ve formě vyrovnávací platby za závazek veřejné služby, který stanoví maximální lhůtu pro trvání závazku veřejné služby a to 10 let.  

Přiložený návrh dodatku ke smlouvě o poskytnutí dotace je vyhotoven v souladu s příslušnými ustanoveními občanského zákoníku a obsahuje zákonem požadované náležitosti.