Znak
Magistrát města Jihlavy

Zastupitelstvo města Jihlavy
21. zasedání dne 21.9.2021
3/21

V Jihlavě dne 25.08.2021

NÁVRH č. 21-6601: Návrh na provedení rozpočtového opatření

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města Jihlavy
schvaluje

provedení rozpočtového opatření - zvýšení tř. 1 Daňové příjmy a zvýšení rozpočtu ekonomického odboru tř. 5 Běžné výdaje § 6399 Ostatní finanční operace ve výši 49.900.000,- Kč dle důvodové zprávy.


Provede: EOTermín: 5.10.2021


Jméno, odbor/funkcePodpis
PředkladatelMgA. Karolína Koubová, primátorka
ZpracovatelBc. Monika Hortenská
  Jméno, odbor/funkce Stanovisko
Právní posouzení JUDr. Hana Pospíchalová, KT/právník ANO
Finanční kontrola Mgr. Bc. Jan Jaroš, MPA., EO/vedoucí odboru ANO
Stanoviska dotčených komisí rady města a výborů zastupitelstva města Finanční výbor bude projednáno - viz v textu důvodové zprávy
Tajemník Mgr. Ing. Evžen Zámek  


Důvodová zpráva

Popis problému:

 

Předložený návrh řeší navýšení § 6399 Ostatní finanční operace, konkrétně finanční prostředky na úhradu daně z přidané hodnoty (dále jen "DPH") a daně z příjmů právnických osob za obec (dále jen "DPPO za obec").


DPH:
Při sestavování rozpočtu pro rok 2021 se při predikci DPH vycházelo z historických dat, kdy se skutečnost v posledních letech pohybovala okolo 17 mil. Kč, a ze skutečností, které byly v té době ekonomickému odboru známy. V předchozích letech se k případnému navýšení finančních prostředků na tuto položku přistupovalo ve druhé polovině roku. Jen odvod DPH za červen 2021 ovšem činil 9,1 mil. Kč. Hlavním důvodem byly přijaté finanční prostředky z pachtovného od provozovatele vodohospodářské infrastruktury, společnosti SLUŽBY MĚSTA JIHLAVY s.r.o. K 30. 7. 2021 bylo na odvodu DPH vyplaceno 16,5 mil. Kč, ekonomický odbor počítá do konce roku 2021 s mírně nadprůměrným plněním v jednotlivých měsících a navrhuje navýšit výdaje na tuto položku o 13 mil. Kč na celkových 27 mil. Kč.

Zdrojem pro navýšení budou daňové příjmy, jejichž čerpání překonalo predikci realizovanou při tvorbě rozpočtu na rok 2021 a na konci srpna se pohybovalo na úrovni skutečnosti 2019, tj. dosavadního maxima, a dosáhlo již výše 75 % schváleného rozpočtu na tento rok. Tato operace je v souladu s § 16 odst. 3 písm. b) zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů.


DPPO za obce:
Při sestavování rozpočtu pro rok 2021 se při predikci DPPO za obec vycházelo z historických dat, kdy se skutečnost v posledních letech pohybovala okolo 26 mil. Kč, a ze skutečností, které byly v té době ekonomickému odboru známy. DPPO za obec za rok 2020 činila 62,9 mil. Kč, hlavním důvodem tohoto navýšení byly přijaté jednorázové kompenzační platby v rámci vyrovnání se Svazem vodovodů a kanalizací JIHLAVSKO ve výši 202 mil. Kč (usnesení č. 155/20-ZM), nižší výdaje způsobené úspornými opatřeními na výdajové straně rozpočtu či nižší investiční aktivita zapříčiněná pandemií koronaviru. Vzhledem k tomu, že se jedná o svěřenou daň, kdy veškerý výnos z této daně náleží obci, která je poplatníkem této daně, nemá navýšení reálný dopad do hospodaření obce, jedná se o technickou úpravu.

 

 UR v mil. KčSK v mil. KčNavýšení v mil. KčPoznámka
DPH14,016,513,0Absolutní navýšení
DPPO26,062,936,9Výnos náleží obci = nemá reálný dopad do hospodaření obce

 

Z návrhu vyplývá, že absolutní navýšení daňových příjmů činí 13 mil. Kč. Navýšení daňových příjmů bude provedeno u položky daň z přidané hodnoty.
 

 

Návrh řešení (případně alternativní návrhy):

 

Doporučujeme schválit rozpočtové opatření.

 

Stanoviska komise RM / výboru ZM:

 

Stanovisko FV je uvedeno pod příslušným usnesením v zápisu z 23. jednání FV. Zápis je součástí podkladů pro zasedání ZM.

 

Výsledek předběžné finanční kontroly:

 

Finanční kontrola byla provedena v souladu se zákonem.

 

Právní posouzení:

 

Návrh na provedení rozpočtového opatření se předkládá ke schválení Zastupitelstvu města Jihlavy v rámci jeho vyhrazené pravomoci dle § 84 odst. 2 písm. b) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, na jehož základě je zastupitelstvu obce vyhrazeno schvalovat rozpočet obce. S uvedenou pravomocí zastupitelstva obce souvisí i jeho rozhodování o změnách schváleného rozpočtu obce.

Návrh je předkládán v souladu s ust. § 16 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, upravujícím důvody změn rozpočtu obce.